Catalunya Diari

Comença la collita del cereal al Segrià amb bones expectatives de producció

Les pluges han afavorit el desenvolupament de la planta però problemes de fongs han afectat a la quantitat del gra

Imatge d'una màquina recol·lectant ordi en un camp del municipi d'Alfés
Comença la collita del cereal al Segrià | LleidaDiari.cat

Els productors de zones més primerenques del Segrià han començat la recol·lecció del cereal d'hivern en una campanya que es preveu «bona» pel que fa a producció però que serà inferior a les previsions inicials. Les pluges «abundants» de la primavera han afavorit el desenvolupament de la planta però l'aparició de fongs han acabat afectant la quantitat del gra, segons ha explicat el responsable de Cooperativa Sant Salvador d'Alfés (Segrià), Josep Ignasi Molló.

Unió de Pagesos preveu un 23% més de producció de blat a Catalunya respecte a l'any passat, i un 34% més en ordi. Les previsions del Departament d'Agricultura són més moderades, amb un 6,6% i un 3,4% més de collita de blat i ordi, respectivament, que en la campanya 2019.

La producció de cereal d'hivern serà superior a la mala campanya de l'any passat

La Cooperativa Sant Salvador d'Alfés preveu que la producció de cereal d'hivern serà superior a la mala campanya de l'any passat però inferior a les expectatives inicials. "Les pluges han estat abundants però els atacs de fongs han fet que no s'hagi obtingut la qualitat de gra que s'esperava", amb la qual cosa "serà una campanya bona però excepcional com es preveia", ha indicat Josep Ignasi Molló. Pel que fa a rendiments, també són superiors a l'any passat i se situen entre 3.500 i 4.000 quilos per hectàrea. La cooperativa confia assolir enguany una producció d'unes 5.000 tones d'ordi i un miler de blat.

Unió de Pagesos estima que la producció de blat a Catalunya se situarà enguany en les 333.068 tones, un 23,6% superior a la campanya anterior, mentre en ordi rondarà les 746.000 tones, un 34% més que el 2019, segons les estimacions que va donar a conèixer fa un parell de setmanes l'organització agrària En el cas de les comarques de Lleida, el sindicat preveu unes 176.400 tones de blat i 417.800 tones d'ordi, un 30% i un 40,6%, respectivament, per damunt de la collita de l'any passat.

Grau d'incidència de fongs en els camps

Unió de Pagesos preveu per enguany uns rendiments en blat que, de mitjana, a Catalunya seran d'uns 4.187 quilos/ha, respecte a els 3.388 quilos/ha del 2019, mentre els rendiments en ordi es mouran entorn dels 4.166 quilos/ha per damunt dels 3.147 quilos/ha de la darrera campanya. Tot i això, des del sindicat ja van advertir que el grau d'incidència de fongs en els camps, així com els problemes d'ajagut que es podrien donar si segueix plovent les pròximes setmanes, sobretot en zones més tardanes, podrien rebaixar aquestes previsions.

Des del Departament d'Agricultura, però, les previsions són força més moderades que les d'Unió de Pagesos. Segons les primeres estimacions de la conselleria, tot i que cal remarcar que corresponen al mes d'abril, la producció de blat assolirà les 287.220 tones a Catalunya, un 6,6% més que la darrera campanya, i en ordi serà d'unes 575.500 tones, un 3,2% superior. A la demarcació de Lleida, Agricultura situa les previsions de blat per aquesta campanya en 150.350 tones, i en 313.400 tones en ordi, un 10,8% i un 5,4% més, respectivament, que l'any passat.

En l'àmbit mundial s'espera per enguany una producció rècord de cereals un fet que caldrà veure com acabarà afectant els preus en origen, els quals mostren una tendència a la baixa en les darreres setmanes. Molló ha explicat que en aquests moments són gairebé un 10% inferiors a ara fa un any, també en l'inici de la campanya de recol·lecció. Actualment, a Catalunya hi ha una superfície de cultiu de 79.542 hectàrees de blat, i de 179.050 hectàrees d'ordi, unes xifres similars l'any 2019, segons les dades del Departament d'Agricultura.


Comentaris

envia el comentari