Catalunya Diari

Comencen els cribratges preventius a empreses agràries del Segrià

165 firmes del Segrià s'han inscrit al programa de Salut per fer PCR d'automostra a uns 3.700 treballadors

Els cribratges preventius impulsats per Salut destinats a empreses agràries del Segrià han començat aquesta setmana. La participació és voluntària i s'hi han inscrit 165 empreses de Lleida i el Baix Segre, entre cooperatives, centrals fruiteres i pagesos, que compten amb uns 3.700 treballadors.

Una de les primeres a participar-hi ha estat Arfon Fruits, d'Aitona, amb 30 treballadors fixos i que durant la campanya de la fruita pot arribar fins al centenar. Iuliana Stoica i Hasna Madhar han estat de les primeres treballadores a fer-se la PCR d'automostra. Han assegurat que és millor fer-se-la un mateix i animen la resta de treballadors i empreses a sumar-s'hi «per treballar més tranquils». «Com més ens fem la prova, millor», coincideixen.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Salut ha començat el programa de cribratges a empreses i explotacions fruiteres de Lleida i el Baix Segre que ha posat en marxa amb l'inici de la campanya agrària per detectar possibles casos asimptomàtics entre les plantilles. Les proves, la participació en les quals és voluntària per part dels treballadors, es fan a les mateixes empreses per mitjà de PCR amb automostra nasal, tècnica que facilita l'autogestió de les mateixes empreses a l'hora d'organitzar la recollida de la mostra, segons ha explicat Carlota Nou, tècnica superior de Salut Pública.

Pla obert d'un dels treballadors d'Arfon Fruits, fent-se la PCR d'automostra
Comencen els cribratges preventius a empreses agràries de Lleida i el Baix Segre amb l'inici de la campanya de la fruita | LleidaDiari.cat

El programa compta amb un cribratge inicial que tindrà lloc entre els dies 3 i 21 de maig

El programa compta amb un cribratge inicial que tindrà lloc entre els dies 3 i 21 de maig i que permetrà obtenir una fotografia de la situació epidemiològica del sector al començament de la campanya. Posteriorment, i fins que aquesta finalitzi, es duran a terme cribratges seriats cada quinze dies. En cas de detectar-se algun brot, s'efectuaran cribratges addicionals als periòdics fixats pel programa.

Els centres d'atenció primària (CAP) faciliten a les empreses els kits PCR d'automostra nasal i, després, elles mateixes s'organitzen per dur a terme les proves. Un cop fetes, guarden les mostres recollides fins que tècnics de Salut les passen a recollir per analitzar-les. «L'objectiu és aproximar-nos a la prevalença de la covid-19 en aquestes empreses i, a més, detectar possibles casos asimptomàtics per taller cadenes de transmissió», ha indicat Nou.

La central fruitera Arfon Fruits d'Aitona ha dut a terme aquest dimarts un cribratge entre els treballadors que han decidit fer-se la PCR. Joan Buenestado, responsable de control financer i del departament de Qualitat de l'empresa ha assenyalat que han decidit sumar-se al pla de cribratges de Salut per prevenir contagis entre la plantilla. «Hem d'aturar la covid-19 i intentar evitar contagis a l'empresa i que no puguem treballar», ha afirmat. Arfon Fruits va haver d'aturar l'activitat dues setmanes la campanya passada per la covid-19. «Vam fer protocols i no van sortir com havien d'haver sortit i aquest any amb els errors apresos del passat, intentarem que no tinguem casos», ha dit Buenestado.

Alguns vindran d'altres zones fruiteres del sud de l'Estat i altres, de Romania

L'empresa té en aquests moments una trentena de treballadors, però arriba a superar el centenar en els mesos d'estiu amb més producció de fruita. Alguns vindran d'altres zones fruiteres del sud de l'Estat i altres, de Romania. La majoria ja els van tenir treballant l'any passat i «ja coneixen els protocols» per la covid-19, ha ressaltat el responsable d'Arfon Fruits. Tot i això, ha apuntat que la caiguda de producció de fruita dolça per les gelades de la primavera comportarà que moltes empreses necessitin menys mà d'obra que altres campanyes.

Per la seva part, els treballadors de l'empresa valoren positivament que es faci el cribratge. «L'important és que la gent treballem tranquils i així estem més protegits i val la pena que la gent i empreses es facin la prova», ha expressat Hasna Madhar. Iuliana Stoica, també treballadora, ha explicat que s'ha efectuat la PCR per precaució per a la seva pròpia salut així com per a la de la resta de la plantilla. Les dues han destacat que els ha resultat més fàcil prendre's elles mateixes l'automostra nasal.

165 empreses fruiteres i pagesos inscrits al programa de cribratges que promou Salut

Salut va convidar les empreses i pagesos de Lleida i el Baix Segre a participar en aquest programa de cribratges i, fins ara, s'hi ha inscrit 165. En concret, 45 són grans empreses hortofructícoles de la zona i les 120 restants són petites i mitjanes. Els serveis de prevenció d'aquestes firmes col·laboren en l'organització dels cribratges i la recollida de mostres, així com també en la comunicació de resultats i l'establiment d'aïllaments dels positius i de quarantenes dels contactes laborals, en cas que se'n detecti algun.

A més, les empreses participants es comprometen a organitzar la plantilla en grups de treball estables d'entre cinc o sis persones que, en cas d'un positiu, permetin identificar de forma àgil tots els treballadors que hagin de fer quarantena. Aquests grups estables s'hauran de mantenir també durant els descansos, a l'hora dels àpats i als vestuaris, i també al transport i l'allotjament, si aquests depenen de l'empresa.

D'altra banda dels cribratges, Salut està duent a terme visites a empreses agràries del Segrià per supervisar que compleixen les mesures sanitàries per tal d'evitar cadenes de transmissió de la covid-19 entre els seus treballadors. El pla preveu visites a l'inici de la campanya per tal d'assessorar les empreses en la implementació de les mesures preventives incloses en el seu pla de contingència, així com per identificar possibles punts febles i corregir-los per minimitzar la transmissió del virus a les instal·lacions.


Comentaris

envia el comentari