Els lleidatans paguen 3 vegades més per la factura de l'aigua que fa 13 anys

Segons ha denunciat aquest dijous el Comú de Lleida
Membres del Comú de Lleida aquest dijous defensant el dret de la ciutadana | LleidaDiari.cat

El preu de la factura de l'aigua a Lleida és, segons ha anunciat aquest dijous el grup municipal del Comú, tres vegades i mitja més car que fa tretze anys a causa del deute que la Paeria manté amb la concessionària Aqualia. Concretament, aquest deute superava els 40 milions d'euros el 2012. El 2016 caldria afegir els 3,9 milions d'euros d'obres entre 2013 i 2016.

 

En aquest sentit, el Comú assegura que des que es va signar el contracte el 1993, «han passat moltes coses que no han estat explicades a la ciutadania, malgrat que l'aigua és un dret humà universal essencial i un bé comú». Pel Comú, els alcaldes socialistes Antoni Siurana i Àngel Ros, «han fet un vestit a mida a la concessionària, Aqualia, que incrementa cada any el seu lucre». A més a més, asseguren, tot i «la sagnia a les economies familiars i a l'Ajuntament», la concessionària ha tancat l'aixeta de les inversions, que des de 2017 han de ser costejades pels pressupostos municipals.

 

No obstant això, el Comú també denúncia «l'opacitat» de l'equip de govern de la Paeria en negar-se a concretar el deute actual amb la companyia durant la comissió de seguiment del contracte.

  

  

 

 

Les raons del deute

El grup municipal ha detallat les principals raons que consideren que han estat les causants d'arribar a aquesta situació. En primer lloc denuncien que totes les obres que s'han fet vinculades al contracte de l'aigua, han estat a crèdit, sense que la concessionària «hi posi un sol euro». A part, Aqualia cobra les amortitzacions augmentant l'import del rebut de l'aigua fins a un 246% en els darrers tretze anys. En aquest sentit, el Comú titlla el sistema de «pervers i inviable», ja que l'augment de les factures no és suficient per cobrir el deute. Paral·lelament, de les dades recollides pel grup es desprèn que entre els anys 1996 i 2012 s'han abocat 5,6 milions d'euros a interessos per les obres fetes i el 2012 quedaven encara 40,5 milions pendents de tornar.

Gràfica realitzada pel Comú de Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

Davant aquesta situació, denuncia el Comú, la Paeria «es doblega a les exigències de la concessionària i acorda prorrogar la concessió dinou anys més», és a dir, fins al 2037. Finalment, el 2016 la companyia proposa un nou increment de la factura i, en negar-se la Paeria, es nega a fer més inversions i ha de ser el mateix ajuntament qui pagui l'import de la compra d'aigua a la Mancomunitat de Pinyana per un import de 2,56 milions d'euros.

El Comú de Lleida ha explicat els problemes que hi ha amb l'aigua aquest dijous a l'Eix Comercial | LleidaDiari.cat

 

Les alternatives que proposa el Comú

Davant aquesta situació des del Comú proposen una sèrie de mesures com la licitació pública de totes les obres de la xarxa, la denegació al ple de tota petició d'augment de tarifes i la remunicipalització del servei d'aigua. Només d'aquesta manera, afirma el grup municipal, els rebuts gestionats per l'ajuntament tindran més drets, garanties i transparència i l'aigua deixarà de beneficiar a una empresa per a fer-ho a la ciutadania.

 

Segons les dades del Comú, Lleida és actualment la novena ciutat de l'Estat amb l'aigua més cara a causa «d'una gestió privada que va en contra dels interessos de la ciutadania». Fins i tot, el grup municipal titlla de «negoci rodó» el cost de l'aigua a la ciutat, ja que «la paguem a preu d'or i tenim un deute de 40 milions amb Aqualia».Comentaris

envia el comentari