Catalunya Diari

Condemna de 33 anys de presó per a l'apunyalador neonazi de Lleida

Per cinc delictes d'assassinat en grau de temptativa, amb l'agreujant de racisme i un eximent parcial per alteració psíquica pel qual es demana tractament

L'Audiència de Lleida ha condemnat a 33 anys de presó a Alejandro Ruiz, el jove veí de Logronyo autor confés de cinc apunyalaments el 22 de setembre de 2014 a diferents carrers de Lleida ciutat. La sentència que ha estat comunicada aquest dimecres a les parts indica que Ruiz és condemnat per cinc delictes d'assassinat en grau de temptativa i l'agreujant de motivació racista, ja que totes les víctimes menys una eren d'origen estranger. L'advocat de dues de les víctimes, Xavier Prats, ha valorat satisfactòriament la sentència, perquè és «dura» i ha quedat acreditat que volia matar a les víctimes amb el mòbil del «racisme». La sentència també acorda com a mesura de seguretat l'internament de l'acusat per a què sigui sotmès a tractament psiquiàtric i una indemnització de 292.000 euros a les víctimes.

A part de la condemna a cinc assassinats en grau de temptativa a Ruiz també se li aplica una condemna de tres anys per delicte d'incendi, ja que abans de sortir a apunyalar les víctimes va calar foc al seu pis situat a l'avinguda de Rovira Roure de la capital de Segrià. El fallo de la sentència especifica que a Ruiz se li aplica l'eximent incompleta d'alteració o anomalia psíquica i l'atenuant de confessió així com la prohibició de comunicació per qualsevol mitjà i aproximació a les víctimes a una distància inferior a 100 metres durant 7 anys.

 

Segons el text, s'acorda la mesura de seguretat d'internar a l'acusat per tal que rebi tractament mèdic en relació a la seva «anomalia psíquica» durant un període que no podrà superar els 20 anys. En aquest sentit, l'advocat del ciutadà xinès i la ciutadana algeriana que van ser víctimes de l'apunyalador, Xavier Prats, ha assenyalat que la sentència «no acaba de deixar clar» si Ruiz haurà d'ingressar o no en un centre psiquiàtric o podrà complir la condemna en una presó rebent aquest tractament concret. 

Pel que fa a les indemnitzacions a les víctimes, aquestes van des dels 194.000 euros als 6.433 euros sumant un total de 292.000 euros. A banda de les cinc persones que van rebre punyalades de Ruiz també rebrà indemnització el fill d'una de les víctimes per les conseqüències que li va provocar l'agressió a la seva mare, ja que anaven junts en el moment dels fets.

 

Durant el judici a l'apunyalador neonazi, que va tenir lloc en quatre sessions a l'Audiència de Lleida del 27 de febrer al 2 de març, Alejandro Ruiz es va negar a declarar i només es va limitar a demanar perdó a les víctimes en el seu darrer torn de paraula assenyalat que va cometre els seus actes perquè no es va poder controlar. El seu advocat va voler conduir la defensa sota l'argument de la seva inimputabilitat pel seu estat mental mentre que la fiscalia i les acusacions particulars van descartar cap malaltia sota l'al·legat de la motivació racista. És per això que van mantenir la seva petició d'una pena de més de 80 anys de presó.

 

L'acusat ara condemnat, va apunyalar en poc més de vint minuts quatre homes i una dona en diversos punts de Lleida, entre el passeig de Ronda, a l'altura de Rovira Roure fins al parc de les vies. Després de les agressions, el jove – que aleshores tenia 21 anys – va calar foc al pis on vivia a Rovira Roure i després va fugir a Balaguer. L'endemà va tornar a Lleida i es va lliurar a la Guàrdia Urbana. Ruiz, és originari de la Rioja i exestudiant de Medicina de la Universitat de Lleida, i ja ha estat jutjat per altres delictes relacionats amb la xenofòbia. Les persones que van ser apunyalades van patir ferides de diversa gravetat. Qui en va sortir més malparat va ser un ciutadà pakistanès a qui se li va quedar clavat el ganivet a l'esquena i que pateix una discapacitat parcial del seu cos.Comentaris

envia el comentari