El confinament redueix fins a vuit vegades la pressió acústica a Lleida

Pla mitjà del degà d'Enginyers de Lleida, Ramon Grau

El Col·legi d'Enginyers compara els nivells de soroll registrats el 22 d'abril del 2019 i del 2020 | LleidaDiari.cat

El Col·legi d'Enginyers de Lleida ha constatat que el confinament ha reduït la contaminació acústica a la ciutat. Concretament, ha disminuït fins a vuit vegades la pressió acústica i un 14% la percepció sonora, segons els mesuraments fets el 22 d'abril d'enguany respecte als registrats el mateix dia, l'any passat.

 

Mentre que dimecres 22 d'abril de 2020, els nivells de pressió acústica registrats van ser de 53,5 dB(A), els nivells del 22 d'abril de 2019 van ser de 63,4 dB(A). Les dades s'han fet públiques amb motiu de la celebració del Dia Internacional de conscienciació contra el Soroll, que se celebra aquest dimecres 29 d'abril.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Detectem sons que anteriorment no érem capaços de detectar

El degà d'Enginyers Lleida, Ramon Grau, conclou que «s'ha constatat que detectem sons que anteriorment no érem capaços de detectar, atès que restaven camuflats entre els sorolls de l'activitat humana i que la contaminació acústica ha disminuït en gran manera». El degà afegeix que «s'ha fet evident que la contaminació acústica entra en les nostres vides, i a poc a poc la tolerem, i sense adonar-nos cada cop estem més sotmesos a nivells més elevats d'exposició acústica».

 

Enginyers Lleida també adverteix que l'alta exposició a sorolls elevats causa malalties relacionades amb la sordesa i que, si els sorolls són a casa, «impedeixen el descans necessari del nostre cervell i sentits». Una exposició elevada, a més, «augmenta la irritabilitat i causa malalties de caràcter psicològic i del nostre sistema nerviós», afegeix. És per tot això que Grau demana als ciutadans, institucions i empresaris a «ser actius i aplicar mesures per disminuir la contaminació acústica en les seves activitats».