Catalunya Diari

Confirmen la prevalença de greix a les artèries en més del 70% de la població de Lleida

El diagnòstic precoç d'aquesta malaltia permet una actuació prèvia per evitar futurs episodis cardiovasculars

Una de les persones que ha participat en la recerca del Bus de la Salut sobre risc cardiovascular a Lleida
Confirmen la prevalença de greix a les artèries en més del 70% de la població de Lleida amb risc cardiovascular baix | LleidaDiari.cat

El 71,4% de les persones de mitjana edat, de 45 a 70 anys, de Lleida amb un risc cardiovascular baix o mitjà presenten ateromatosis a les artèries, és a dir, plaques de greix. D'aquestes, el 20% tenen malaltia ateromatosa generalitzada, cosa que significa més de 3 plaques d'ateroma, segons la recerca liderada pels investigadors del projecte 'El Bus de la Salut'.

La troballa reafirma les suposicions de la prevalença de malalties subclíniques, no diagnòstiques, a la població que presenta factors de risc comuns com la malaltia renal oculta o diabetis. L'estudi ha analitzat 8.330 persones asimptomàtiques que van visitar 'el Bus de la Salut', amb almenys un factor de risc i sense antecedents previs de malaltia renal o cardiovasculars i diabetis.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Aquesta recerca, publicada recentment a la 'Revista Española de Cardiologia', confirma la hipòtesi inicial dels investigadors sobre la prevalença d'ateromatosis a les artèries de la població de Lleida. «El diagnòstic precoç d'aquesta patologia permet una actuació prèvia per evitar futures malalties o episodis cardiovasculars», ha explicat el primer autor de l'article, l'investigador del grup Traslacional Vascular i Renal de l'IRBLleida i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Marcelino Bermúdez.

'El Bus de la Salut' va iniciar el 2019 la segona fase del projecte

'El Bus de la Salut' va iniciar el 2019 la segona fase del projecte que consisteix en la revisió de les 8.330 persones incloses al projecte per estudiar la seva evolució. En concret, dones de 50 a 70 anys i homes de 45 a 65 anys amb almenys un factor de risc i sense antecedents previs de malaltia renal o cardiovasculars i diabetis.

La recerca ha comptat amb la col·laboració de personal investigador dels grups de recerca Translacional Medicina Respiratòria, Obesitat, Diabetis i Metabolisme (ODIM) i Neurociències Clíniques de l'IRBLleida, així com els departaments de Medicina Respiratòria, Endocrinologia i Nutrició i la Unitat Ictus de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, el Departament de Medicina Experimental de la UdL, el Centre d'Atenció Primària Cappont de Lleida, la Unitat de Suport a la Recerca Lleida, Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), el Departament d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l'Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) de Barcelona, el Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) i la Red de Investigación Renal (RedInRen-ISCIII).

El Bus de la Salut és un projecte de recerca finançat per la Diputació de Lleida i liderat per la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut, Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut i el Servei Científico-Tècnic Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'IRBLleida, que van posar en marxa el gener del 2015 per al diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals.


Comentaris

envia el comentari