El tràfic de persones, eix d’un congrés a la UdL

És necessària una llei integral contra el tràfic de persones i l'esclavitud? Aquesta és la pregunta que planteja un congrés que tindrà lloc a la Universitat de Lleida (UdL) els dies 12 i 13 de maig, amb experts de l'Estat espanyol, el Regne Unit, Itàlia i els Països Baixos. Un centenar de persones s'han inscrit a la trobada, que també es podrà seguir per Internet. Entre aquests, professionals especialitzats en tràfic d'éssers humans, com ara de diversos cossos policials, de l'àmbit del sistema de justícia penal i de l'assistència.

 

El congrés és la culminació d'un projecte de recerca coordinat per la UdL i la Universitat Jaume I, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats espanyol, en què també han participat investigadores i investigadors de les universitats de Tilburg (Països Baixos), Durham (Anglaterra), Leipzig (Alemanya), Milano-Bicocca i Bolonya (Itàlia). Els resultats es recullen en un llibre que veurà la llum en les properes setmanes: La trata de seres humanos tras un decenio de su incriminación (Tirant lo Blanch, 2022).

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Entre els ponents del congrés destaquen noms com l'expert holandès en víctimes Jan Van Dijk, que va ser vicepresident del grup d'experts contra el tràfic de persones del Consell d'Europa; la professora Geetanjali Gangoli, considerada una de les autores de referència en temes com els matrimonis forçats, la mutilació genital femenina i pràctiques violentes relacionades amb l'honor; i els catedràtics italians Claudia Pecorella, especialitzada en violència contra les dones i criminalitat femenina, i Renzo Orlani, especialista en Dret processal penal.

El tràfic de persones, eix d'un congrés a la UdL | Beatrice Murch

 

El tràfic de persones des de diferents perspectives

La trobada abordarà el fenomen del tràfic de persones des de diferents perspectives, com ara l'explotació laboral o els matrimonis forçats, a banda de comparar la situació a l'Estat espanyol amb la d'altres països, per exemple França o Itàlia. Les xerrades tindran lloc a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme i també es podran seguir per Internet.

 

La catedràtica de Dret Penal de la UdL i coordinadora del congrés, Carolina Villacampa Estiarte, defensa que cal un desenvolupament normatiu per a «la prevenció d'aquesta mena de victimització, la formació dels professionals, la identificació de les víctimes i la previsió d'una estructura institucional que dissenyi polítiques públiques per a abordar-la i comprovi la seua aplicació». Tot plegat, però, «no comporta necessàriament que el mateix hagi d'adoptar-se en forma de llei integral».