Catalunya Diari

Consulta les notícies més destacades del 2017 a Lleida

La mort de dos Agents Rurals a mans d'una caçador a Aspa i la crisi de preus de la fruita, que torna a castigar el sector agrícola, també marquen l'any a la plana

El 2017 acaba a Ponent marcat per l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida per emportar-se les peces d'art del Monestir de Vilanova de Sixena en litigi amb l'Aragó. Al gener un caçador va matar a trets dos Agents Rurals a Aspa i a l'estiu, novament, lacrisi de preus del sector de la fruita dolça de pinyol torna a castigar severament l'economia dels pagesos lleidatans. L'abans i el després de l'1-O també ha marcat l'any a Ponent amb múltiples concentracions històriques i conflictes amb la policia espanyola. L'any també ha portat polèmiques que han afectat el col·lectiu LGTBI amb declaracions del bisbe Novell i un professor. També s'ha obert la fossa més gran que s'ha trobat mai de la Guerra Civil al Soleràs i s'ha arribat a un acord per a la portada d'aigua de Rialb a municipis de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca de Barberà.

Aquest diumenge us oferim alguns resums de les notícies més destacades d'enguany. 

L'art de Sixena


31 de juliol: Nova data límit del jutjat d'Osca per fer efectiva l'entrega a l'Aragó dels béns en litigi. Les obres no es traslladen.
15 de novembre: El jutge d'Osca emet una providència en què reclama al titular provisional de Cultura de la Generalitat en aplicació del 155, Íñigo Méndez de Vigo, la petició per traslladar a Sixena les obres en litigi.
28 de novembre: El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, actuant com a conseller de Cultura en aplicació del 155, dóna instruccions per traslladar a l'Aragó els 44 béns del Museu de Lleida. El govern espanyol impedeix a la Generalitat recórrer el requeriment i el Departament de Cultura fa públic el seu desacord.
30 de novembre: El govern d'Aragó sol·licita al jutge d'Osca que les 44 obres del Museu de Lleida es traslladin al monestir aragonès l'11 de desembre.
4 de desembre: El jutge d'Osca accepta la petició i dóna fins a l'11 de setembre per lliurar les obres de Sixena.
6 de desembre: Es reactiva el conflicte per les pintures murals del MNAC. El jutjat d'Osca decidirà sense conèixer l'opinió dels pèrits sobre la sentència provisional que obliga a traslladar els murals al Monestir de Sixena.
7 de desembre: El jutge d'Osca autoritza a la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida ''fins i tot per la força'' per endur-se l'art de Sixena a partir de les dotze de la nit del dilluns 11 de desembre.
11 de desembre: Les obres d'art surten del Museu de Lleida enmig d'un fort desplegament policial. La comitiva aragonesa va entrar a l'equipament de matinada i va empaquetar els bens durant hores. A fora, desenes de persones es concentraven en contra de la decisió. Una obra no es localitza. L'equipament lleidatà en dóna una altra que forma part del conjunt però que no estava inclosa en la resolució judicial.
15 de desembre: El Museu de Lleida localitza la pintura sobre tela que faltava i ho comunica al jutjat d'Osca perquè la policia judicial la reculli. La Generalitat presenta un recurs per reclamar la devolució de les peces i el govern espanyol l'obliga a retirar-lo. 

Any de crims

21 de gener: un caçador mata a trets dos agents rurals a Aspa (Segrià). Les famílies de les víctimes demanen més de 50 anys de presó per a Ismael Rodríguez, l'autor confés dels crims. Arran dels fets, s'adopten mesures excepcionals de seguretat i una setmana després els agents van en grups de tres i no de dos, amb armilla antibales i armats amb una escopeta.
17 de febrer: apareix morta al seu pis del carrer Acadèmia de Lleida, amb ferides d'arma blanca, una funcionària d'Ensenyament. Detenen com a sospitós un instal·lador de fibra òptica, de 42 anys, que vivia a només 500 metres del pis de la víctima. 
7 d'abril: Un jove de 22 anys mata la seva mare de 49 anys a Bellvís (Pla d'Urgell) amb una ganivetada al coll i fereix el seu germà de 16. Els fets van tenir lloc cap a les nou del vespre al domicili familiar després d'una discussió. En el moment dels fets no hi havia el pare.
23 de juny: Un veí de Lleida apareix mort en avançat estat de descomposició a l'interior del maleter del seu cotxe aparcat al barri d'Hostafrancs de Barcelona. La víctima va ser vista per última vegada dilluns 19 de juny a Albesa (Noguera) dons del cotxe, de color gris. Els investigadors detenen el seu cunyat, de 47 anys. Se sospita que el va matar a trets al seu obrador camí de Torre-serona (Segrià).


Comentaris

envia el comentari