Catalunya Diari

La consulta Trànsit.Lleida atén 95 persones trans en els darrers 18 mesos

Ofereix atenció integral pel que fa a informació sobre tràmits, tractament hormonal, seguiment analític i suport emocional, entre d’altres

La consulta adreçada a persones trans Trànsit.Lleida ha atès durant el seu primer any i mig de funcionament un total de 95 persones que han acudit principalment en cerca d'informació i suport per iniciar tràmits de canvi de sexe. La consulta va obrir per primer cop a Lleida, al CAP Rambla de Ferran, el setembre de 2019 i des de llavors ha comptabilitzat aquestes 95 primeres visites, de les quals 55 són de persones majors d'edat i 40 de menors d'edat que han acudit acompanyats dels seus familiars. Del total de menors d'edat, 20 tenen menys de 15 anys.

Mari Cruz Sanz, metgessa de família responsable de Trànsit.Lleida, destaca la bona acollida que ha tingut aquesta consulta a Ponent. «L'elevat nombre de visites demostra que la gent necessitava un lloc a Lleida on anar a demanar informació», afirma. La consulta agafa el testimoni de Trànsit.Bcn, pionera en l'atenció a la diversitat sexual i de gènere a Catalunya.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Trànsit.Lleida ofereix una atenció integral pel que fa al tractament hormonal, seguiment analític, suport emocional i social, i acompanyament, així com l'elaboració d'informes mèdics i psicològics que en aquests moments encara exigeix la llei, a fi de gestionar el canvi de nom i sexe en els documents identificatius. En cas de ser necessari un tractament quirúrgic, es deriva la persona a Trànsit.Bcn, que gestiona el contacte amb els hospitals de referència en intervencions de reassignació de sexe.

Imatge d'una consulta del servei trans a Lleida
La consulta Trànsit.Lleida atén 95 persones trans en els darrers 18 mesos | LleidaDiari.cat

No totes les persones que passen per la consulta volen seguir un tractament hormonal

«No totes les persones que passen per la consulta volen seguir un tractament hormonal ni operar-se», explica Sanz, i fa èmfasi en la importància d'autoacceptar el mateix cos. «Hem detectat un patiment de persones i famílies, especialment per la por al rebuig social, i els hem de donar resposta», afegeix.

La consulta, ubicada a la segona planta del CAP Rambla Ferran, obre tots els dimecres a la tarda i ofereix visites presencials i telemàtiques. «La teleconsulta ha estat fonamental i ens ha permès no parar durant aquest any de pandèmia», explica Sanz. A banda de les visites, Trànsit.Lleida també gestiona sessions de formació a centres educatius i a centres d'atenció primàriai hospitals. «El nostre objectiu és que en un futur la consulta Trànsit.Lleida no sigui necessària. L'escenari ideal és que tots els professionals de medicina i infermeria tinguin la formació adequada per poder atendre aquest tipus de consultes, ja que estem parlant d'una condició, no d'una patologia», conclou Sanz.

«Una consulta com aquesta a Lleida era una necessitat»

Ixeya Quesada és una jove de 21 anys usuària de la consulta Trànsit.Lleida. «Era una necessitat tenir una consulta com aquesta a Lleida, tant de bo se'n despleguessin altres per tota Catalunya perquè tothom pugui tenir les mateixes oportunitats», afirma. Quesada explica que algunes persones joves amb pocs recursos tenen dificultats per desplaçar-se a la consulta de Barcelona. «Aquí m'han acollit molt bé, et donen molta informació sobre el tractament hormonal en cas que el vulguis fer», afirma i afegeix que «és molt positiu poder acudir a demanar suport a una consulta com aquesta, sobretot tenint en compte la pressió social que rebem per tots costats les persones trans», conclou.


Comentaris

envia el comentari