Catalunya Diari

Contra la pobresa salarial i social: treball digne i drets

Contra la pobresa salarial i social: treball digne i drets| Núria Solé i Jaume Sellés

 El Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, els treballadors i les treballadores del món sortim al carrer per reivindicar treball digne i drets per a tothom; per rebutjar l’enriquiment il·lícit d’una minoria mentre augmenten la pobresa i les desigualtats; per expressar la solidaritat amb totes les persones que fugen de les guerres i de la fam i denunciar les polítiques de la Unió Europea davant del drama dels refugiats; per donar suport als treballadors i les treballadores de les empreses en conflicte; per mostrar el suport a totes les persones sindicalistes i activistes d’arreu que pateixen agressions i assassinats, i per condemnar de nou els assassinats masclistes i reclamar un pacte d’estat contra la violència masclista.
 
Les polítiques d’austeritat que continuen dominant la Unió Europea amenacen la recuperació econòmica i empitjoren els drets de les persones més vulnerables. L’ocupació que es crea és majoritàriament precària i amb baixos salaris i la pobresa i les desigualtats continuen augmentant.Avui, tenir feina no és garantia de sortir de la pobresa.
 
L’atur es converteix en crònic per a una part important de la població que ha perdut la feina a causa de la crisi i que, per la seva edat, té moltes dificultats per tornar a treballar. L’atur i la precarietat laboral també s’intensifiquen en la població jove i fruit d’això el 90% del jovent no percep cap prestació ni subsidi d’atur. 
 
A Catalunya la pobresa,que ja se situa en el 26%,s’estén a totes les franges de la població, però, especialment, a les persones més vulnerables, com els infants i la gent gran. Per això, ens oposem als intents del Govern del PP de paralitzar la llei d’emergència habitacional i contra la pobresa energètica, que perjudicaria greument la gent amb més dificultats. L’atur, la precarietat i les desigualtats tenen un especial impacte de gènere, la bretxa salarial entre homes i dones s’està eixamplant i la pobresa és majoritàriament femenina.
 
Els serveis públics estan al límit i ja no poden aguantar cap més retallada. És urgent retrocedir les retallades i privatitzacions fetes pels governs del PP i de CiU,que amenacen l’existència i la qualitat del serveis públics,i retornar l’ocupació i els drets laborals als treballadors i treballadores del sector.
 
Cal que els treballadors i les treballadores recuperem els drets socials i laborals perduts, revertir les retallades en la sanitat, l’educació, els serveis socials, les prestacions socials i les pensions, derogar les dues reformes laborals i tornar a recuperar plenament el paper de la negociació col•lectiva per garantir els salaris i els drets laborals. Incrementar els salaris perquè els beneficis empresarials també arribin als treballadors i les treballadores. Cal que les administracions actuïn per perseguir el frau en la contractació i evitar l’augment d’accidents laborals i l’empitjorament de la salut en el treball.
 
Exigim un canvi de polítiques econòmiques a Catalunya, Espanya i Europa, a fique tinguin per objectiu la creació d’ocupació estable i amb drets, l’increment d’inversió pública per impulsar un nou model productiu sostenible i equilibrat que tingui com a prioritat la recuperació del teixit industrial i l’impuls de l’ocupació de qualitat en el sector de serveis.
 
Reivindiquem una reforma fiscal justa, progressiva i equitativa que faci pagar més a qui més té i persegueixi el frau, l’evasió i l’elusió fiscal. Al mateix temps, exigim la implantació de mesures de control dels paradisos fiscals i altres formes d’evasió, i la implementació d’una taxa a totes les transaccions financeres.
 
En aquest Primer de Maig volem recordar els sindicalistes que encara continuen encausats per exercir el dret de vaga i actuar en defensa dels treballadors i les treballadores. Exigim la derogació de l’article 315.3 del Codi penal i la retirada de la “llei mordassa”,que amenaça els drets i les llibertats, i la qualitat democràtica del nostre país.
 
CCOO i UGT, juntament amb la Confederació Sindical Internacional (CSI) i la Confederació Europea de Sindicats (CES), reclamem la retirada del TTIP (Tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA). 
 
Exigim la retirada de l’acord il•legal i immoral signat entre la Unió Europea i Turquia, que atempta contra els drets humans i exigim al Govern de l’Estat que faci efectiu l’acolliment de totes les persones refugiades a què es va comprometre davant de la UE. Així mateix, reclamem de nou la fi de totes les guerres i actuacions terroristes, i de les violacions de drets laborals, sindicals i civils de tot el món.
 
Us esperem a les 12.00 hores a la Plaça del Treball! VISCA EL 1R. DE MAIG!
 
Núria Solé, secretària general d'UGT Terres de Lleida, i Jaume Sellés, secretari general CCOO Terres de Lleida


Comentaris

envia el comentari