Catalunya Diari

Cooperatives i negocis familiars, a les Jornades Universitat-Empresa

Els reptes davant la Covid-19 i la veu de les dones centraran aquesta 32a edició

Imatge d'un grup d'empresaris treballant en una oficina
Cooperatives i negocis familiars, a les Jornades Universitat-Empresade Lleida licita les obres per habilitar un laboratori d’innovació agroalimentària a l’edifici de Capitania d’Artilleria del Parc de Gardeny | LleidaDiari.cat

Els reptes de les empreses familiars i les cooperatives agroalimentàries davant la crisi de la Covid-19, com ara la competitivitat i les noves tecnologies, seran l'eix de les XXXII Jornades Universitat-Empresa de la Universitat de Lleida (UdL), que tindran lloc aquest dimarts, 24 de novembre.

Organitzades pel Departament d'Administració d'Empreses de la UdL, es podran seguir en directe per internet. «Abordaran els problemes que afecten més directament a les organitzacions que s'esforcen per l'ocupació i treballen per l'arrelament dels mitjans de producció en el seu territori com són les cooperatives i empreses familiars», expliquen els organitzadors.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En la jornada hi participaran actors destacats de corporatives i especialistes en l'economia productiva de Lleida i comarques. Així, Ramon Sarroca (president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya-FCAC) i Marc Cerón (president de l'Associació de l'Empresa Familiar de Lleida) intervindran per abordar els reptes que planteja la pandèmia en cooperatives i negocis familiars, respectivament.

Diferents ponents

Domènech Vila (cap d'Unitat de Serveis Empresarials de la FCAC) presentarà el Pla de recuperació del cooperativisme agrari i Joan Blanch (Fruita Blanch) parlarà de com s'ha 'reinventat' la seua empresa familiar. Les ponències es completen amb la d'Ivan Miró (cooperativista, sociòleg i patró de la Fundació Roca Galès) Cap a un nou model econòmic: l'economia plural i transformadora, i la de Manel Plana (professor de la UdL) sobre el seu estudi: La successió a les explotacions agràries familiars a Catalunya.

A més, les jornades inclouen la taula redona: Visió femenina sobre les oportunitats d'ocupabilitat i d'activitats d'empresarials. Els negocis familiars, amb Marta Aguilar (Delegada de Reempresa a Lleida) i Laia Rogel (presidenta de l'Associació ApDones), i una reflexió sobre l'opinió dels empresaris de la demarcació de Lleida quant a la sortida de la crisi econòmica provocada per la Covid-19, a càrrec de José Luis Gallizo (professor de la UdL).

Un 53% de les empreses familiars no preveuen recuperar la facturació dels nivells anteriors a la crisi

Segons una enquesta de l'Institut de l'Empresa Familiar publicat aquest octubre, un 53% de les empreses familiars no preveuen recuperar la facturació dels nivells anteriors a la crisi de la pandèmia almenys fins a l'any 2022. Per aconseguir la recuperació, l'enquesta argumenta que es prioritzi, en aquest ordre, en infraestructures, digitalització, transició energètica, educació i modernització de l'administració. Pel que fa a les mesures adoptades per les empreses familiars per fer front a la crisi destaquen el teletreball (71% dels negocis); els ERTE (56%); l'adaptació de l'estructura productiva (55%) i la reducció d'inversions i contractacions (37%).


Comentaris

envia el comentari