Catalunya Diari

Coques dolces de Sant Joan sense un gram de sucre

Coques dolces de Sant Joan sense un gram de sucre| Text i fotografies: Laura Biela

 Aquestes coques, que s'elaboren per primera vegada aquest 2012, tenen un procés d'elaboració una mica diferent, ja que s'ha de fer la massa a banda de la coca tradicional. "Hem d'aconseguir fer un brioix diferents i la crema s'elabora d'una altra forma, però no té cap complicació extra", explica Manel Llaràs, president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, qui assegura després d'haver-la provat que aquest nou producte té el mateix sabor que una amb sucre.
 
En total, des del Gremi està previst que enguany se'n facin unes 2.000, tot i que són optimistes, i confien que en els pròxims anys aquestes dades augmentin i arribin inclús a les xifres de la coca tradicional. Per aquest 2012, està previst que s'elaborin unes 170.000 unitats de les de fruita i crema i unes 130.000 unitats de coques de recapte. Segons Llaràs, si a la gent li agrada la coca sense sucre, "podria ser que l'any que ve la gent apostés per aquesta, ja que no són sol per a diabètics, sinó que són per a tots i d'aquesta forma evites menjar sucre extra".
 
Les coques sense sucre es podran comprar en un dels 500 establiments participants, repartits per tota la demarcació de Lleida. El preu respecte a les tradicionals s'incrementa un euro per cada quilogram, "equivalent al 3% del preu total", indica Llaràs, qui assegura que és un augment simbòlic tenint el compte que comporta una mica més de feina que la resta.


 


Proves de sucre als fornsAmb aquesta iniciativa, des del Gremi de Forners de les Terres de Lleida es pretén també que la ciutadania conegui una mica més la problemàtica dels diabètics, ja que és una malaltia poc coneguda. "Molta gent es pensa que ficant sacarina al cafè ja ho tenen solucionat, i no és així", explica Llaràs a lleidaalminut.com.
 
Per aquest motiu, l'Associació de Diabètics de Catalunya a Lleida realitzarà unes proves de sucre en dos forns de pa de la ciutat (Forn i Pastisseria Llaràs - Mercat Municipal de Cap Pont / Forn i Pastisseria M. Serra - Passeig de Ronda, 49, cantonada Pius XII) als clients que vagin a comprar les coques de Sant Joan i se'ls deixarà degustar la coca sense sucre. L'objectiu és detectar si pateixen diabetis o no, ja que hi ha molta gent que ho desconeix.


Comentaris

envia el comentari