Catalunya Diari

Els 8 costums que poden matar-te les neurones

Hi ha determinats estils de vida i rutines que poden perjudicar molt la teva salut cerebral

Durant el nostre dia a dia, duem a terme algunes accions que poden perjudicar el nostre cervell
Durant el nostre dia a dia, duem a terme algunes accions que poden perjudicar el nostre cervell | Psicología y Mente

Un dels sistemes més complexos de la natura és el cervell humà que, a més, té una relativa fragilitat.

El cervell requereix determinats equilibris perquè la seva salut sigui òptima, però hi ha moltes situacions diferents que poden alterar-los. Concretament, els costums nocius que maten les neurones tenen un efecte molt perjudicial per a aquest òrgan.

Igual que les nostres cèl·lules nervioses intervenen en un gran nombre de processos que tenen una gran influència per a nosaltres, tot allò que fem i les nostres rutines també són elements que poden condicionar el benestar neuronal. I, com que hi ha moltes neurones dins del nostre cervell, a voltes som incapaços d’adonar-nos que, lentament, ens en deixem moltes a mig camí —una quantitat més elevada d’allò que seria normal per a l’edat que tenim.

Per aquesta raó, poder conèixer els costums que destrueixen les neurones és rellevant en cas que vulguem estar sans en el moment present i també durant el futur.

Els costums més mortífers per a les neurones

A continuació, et presentem un recull d’hàbits i rutines que perjudiquen la nostra salut cerebral. Es tracta d’estats i accions que, sigui per comissió o per omissió, duen a terme un desgast important de les capacitats mentals que tenim, algunes a curt termini i amb independència dels mals irreversibles que puguin ocasionar.

1. Estar sotmesos a la contaminació de l’entorn

Dins de l’organisme humà, el cervell constitueix un dels conjunts d’òrgans que més recursos necessiten. Moltes de les partícules tòxiques que cada dia absorbim hi aniran a parar, encara que estiguem protegits de moltes d’aquestes partícules gràcies a la barrera hematoencefàlica.

2. Viure d’una manera monòtona

Una vida monòtona farà que es limiti la varietat de maneres en què es connecten entre si les neurones, i aleshores les que es fan servir menys acabaran morint. Simplement, les cèl·lules nervioses que no ens serveixen acaben desapareixent.

3. No dormir prou

Molts estudis vinculen el fet de no dormir prou durant un període de temps llarg amb el fet que morin neurones i disminueixin determinades parts del nostre cervell, com ara l’hipocamp.

Es tracta d’un tipus de perjudicis que, a llarg termini, originen problemes vinculats amb la memòria, i també tenen efectes negatius pel que fa a la concentració.

El son és essencial per a tenir una bona salut mental
El son és essencial per tenir una bona salut mental | 20 minutos

 

4. Drogar-se

Es tracta d’un dels efectes de les drogues que més es coneixen. Quan sentim addicció química a una substància això fa que el conjunt de les funcions mentals que tenim estiguin centrades en el fet d’obtenir-ne una dosi nova, i les tasques per mantenir el sistema nerviós queden totalment desateses.

Per un altre cantó, el fet que hi hagi substàncies estranyes que interfereixin en la manera de funcionar de les neurones fa que moltes envelleixin i acabin morint de manera prematura.

5. Fumar

El tabac, tècnicament, és una droga. Per tant, aquest punt no ens hauria de sorprendre: encara que es vengui de manera legal, això no vol dir que no ens faci mal. Té tot un seguit de substàncies que poden acabar originant una addicció molt greu i que ens poden ocasionar un dany neuronal permanent.

6. Viure estressats

A banda de fer-nos sentir malament, l’estrès pot contribuir a la destrucció de les neurones, sobretot quan és crònic.

Aquest fet es produeix perquè es tracta d’un estat vinculat amb un alliberament molt important de cortisol, una hormona emprada per tal de desviar recursos cap als processos biològics que confereixen més rellevància a l’ara i l’aquí per tal de poder escapar dels problemes més urgents. Ara bé, quan es produeix una quantitat molt gran de cortisol, les neurones no queden gaire ateses i, a banda, el nostre sistema immunitari es veu afeblit.

7. Fer feina mentre tenim febre

Si estem malalts, el nostre cos està especialment vulnerable. Per aquest motiu, qualsevol esforç que fem pot fer que forcem tant el propi cos que acabem patint perjudicis irreversibles a nivell microscòpic. Així, quan ens trobem malament, val més reposar, deixar-nos cuidar i no preocupar-nos per qüestions que, realment, són secundàries.

8. Patir deshidratació

Sempre que tenim set, cal que mirem de satisfer-la tan ràpidament com puguem, perquè altrament el nostre organisme es posarà a obtenir aigua de les cèl·lules del nostre organisme i per això n’hi haurà algunes que acabaran morint, i això inclou les neurones.

La vida sana ens ajuda a preservar la salut cerebral

Així doncs, hi ha un gran nombre de costums negatius que duem a terme cada dia i que perjudiquen les nostres neurones. Encara que en un començament podem arribar a creure que si vivim de manera despreocupada sense tenir en compte la nostra salut només li estem fent mal al nostre organisme, cal que recordem que el cervell humà és dins d’aquest organisme.

No es tracta de dos fets independents, igual que no existeix una distinció fonamental i clara entre la matèria i la ment. De fet, a la ciència en general i a la psicologia, s’ha acabat descartant el dualisme.

Per aquesta raó, si duem una vida saludable, això tindrà efectes beneficiosos per al nostre cos i també per al bon funcionament de les funcions del cervell, encara que no puguem veure els efectes per a aquest segon element de manera ràpida perquè queden dissimulats, sense que tinguem un mirall on comprovar com estan. Si evitem aquests costums destructors de les neurones, podrem començar a viure més bé.


Comentaris

envia el comentari