Catalunya Diari

Creu Roja Lleida intensifica la seva intervenció amb persones sense llar durant la baixada de temperatures

Creu Roja Lleida és una de les entitats que col·labora amb el pla Iglú que gestiona la Paeria i que es va iniciar a principis de novembre

Imatge de voluntaris de Creu Roja Lleida
Imatge de voluntaris de Creu Roja Lleida | LleidaDiari.cat

Creu Roja ha intensificat el seu programa d'Atenció Integral a persones sense llar davant la baixada de les temperatures. Un dels recursos claus amb què comptem en aquest sentit són les UES, Unitats d'Emergències Socials, amb implantació a la ciutat de Lleida. Una part important d'aquests equips el componen persones voluntàries com el Pere Castelló, professor d'autoescola jubilat que fa més de quatre anys que intervé en els operatius de fred per a les persones sense sostre. «Nosaltres ajudem a un centenar d'usuaris que pernocten cada nit a l'Alberg Jericó, gestionat per l'Ajuntament de Lleida. Els donem aliments i begudes i atenem les seves necessitats», explica Pere Castelló.

  

La clau és oferir a les persones un servei de proximitat que garanteixi una resposta ràpida in situ davant de situacions d'emergència social, actuant com a pont entre el carrer i la xarxa d'atenció. Cafè, menjar, abric, materials d'higiene personal, atenció sanitària i escoltar, temps per escoltar. Aquestes són les pautes que segueixen els integrants de les Unitats d'Emergència Social en el seu suport a les persones que viuen al carrer.

Els equips de la Creu Roja que participen en els operatius de fred, rastregen el carrer conjuntament amb altres integrants dels serveis socials de la Paeria i les entitats que formen part del Pla Iglú. Actualment l'ens treballa per aconseguir que «a curt termini cap ciutadà passi les nits d'hivern al carrer». Cada setmana els voluntaris de Creu Roja Lleida poden atendre fins a 200 persones en dos dies, algunes de les quals són reincidents. «El perfil de l'usuari d'aquest servei és bàsicament homes immigrants de mitjana edat i a vegades ens arriba alguna família», diu en Pere Castelló.

 

«Aquestes mesures de reforç són necessàries en aquests moments; no obstant això, no podem oblidar que les necessitats d'aquestes persones especialment vulnerables segueixen durant tot l'any», recorda l'Ainhoa Bermúdez, cap del departament d'Intervenció Social de Creu Roja Lleida. En l'àmbit estatal, Creu Roja atén anualment a més d'11.000 persones sense llar.


Comentaris

envia el comentari