Confirmat: Es farà un cribratge contra la COVID als temporers de la fruita de Lleida

La campanya de la fruita a Lleida arrancarà enguany amb un cribratge inicial de covid-19 als treballadors agraris i s'ampliaran els punts de vacunació, amb un més al pavelló Onze de Setembre de Lleida i un altre al Baix Segre, per raons demogràfiques, que serà mòbil. Els criteris de vacunació, però, segueixen sent sanitaris, han assegurat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i la gerent de la regió sanitària de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, que han descartat cap vacunació específica de temporers.

 

 Farré ha anunciat que la Generalitat destinarà 700.000 euros en aquesta campanya agrària a Ponent per atendre persones sense llar i que invertirà 4 milions d'euros en la construcció del futur alberg municipal de Pardinyes. Farré ha reconegut mancances en la campanya agrària de l'any passat. És per això que es volen avançar a la d'enguany i establir protocols d'actuació que es puguin adaptar a la situació a través d'un pla de treball per a la gestió coordinada.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Assegura que es treballarà conjuntament entre administracions, cooperatives i empresaris agrícoles perquè la campanya sigui «segura». Explica que s'ha dissenyat el pla des d'una perspectiva «preventiva, multisectorial, multidimensional i amb col·laboració de tots els actors».

 

Es faran cribratges massius durant les dues primeres setmanes de maig

Per començar, es faran cribratges massius durant les dues primeres setmanes de maig als treballadors de la campanya de la fruita per tenir una foto inicial de la situació i posteriorment, s'aniran fent cribratges seriats per controlar i detectar casos asimptomàtics. El cribratge inicial es farà a les empreses i els testos d'antígens i PCR els facilitarà l'administració.

 

Pel que fa a la vacunació, es farà un pla de vacunes conforme vagin arribant els vaccins. Tot i que se seguirà una estratègia territorial, es respectaran els criteris sanitaris i per tant «ningú passarà per davant de cap altre», ha assegurat Farreny, que ha recordat que el criteri principal és l'edat i la vulnerabilitat. «No es tracta d'una estratègia de vacunació sectoritzada sinó territorialitzada», ha puntualitzat Farré.

 

La prevenció, clau contra el coronavirus

La gerent de la regió sanitària de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran ha fet èmfasi en la prevenció. «Hem d'aconseguir ser capaços entre tots de gestionar una campanya de la fruita el màxim de positiva, sense positius», ha dit, i ha recordat que «és tan important vacunar com no compartir el plat, perquè fins que no tinguem immunitat de grup, la vacuna no és infal·lible». El mateix opina el delegat del Govern a Lleida, que aposta per enfortir les mesures de prevenció, ja que considera que «no n'hi ha prou amb fer cribratges i vacunar-se». «S'han d'adoptar totes les mesures alhora perquè la complexitat de la campanya s'ha d'abordar des de tots els àmbits i alhora», ha afegit.

 

Contractacions per fer seguiment de contagis i contactes

Amb l'objectiu de ser ràpids a l'hora de detectar casos positius i controlar les cadenes de transmissió, Farré ha explicat que es mantindrà un contacte constant amb els ajuntaments i amb les empreses. També es destinarà un centenar de persones per fer el seguiment de brots i contagis perquè en qüestió d'hores es tinguin controlats els contactes estrets i es pugui donar resposta als afectats en cas de vulnerabilitat. A més, es contractaran 54 persones durant 6 mesos (de maig a octubre) per donar suport a la campanya, amb una dotació d'un milió d'euros.

 

Com l'any passat, els ajuntaments adaptaran espais per aïllar persones contagiades i contactes des del començament i per evitar sobreocupació d'habitatges. Des de la Generalitat, es posarà a disposició per aïllaments i cribratges la Manreana de Juneda i l'alberg de Bellpuig, i demanen a les empreses agràries que també tinguin plans d'aïllament i llocs on poder aïllar els contagiats.