Crida als professionals sanitaris de Lleida a vacunar-se «massivament» contra la grip

Imatge d'una professional del CAP Bordeta-Magraners de Lleida vacunant-se de la grip al centre sanitari lleidatà

El Col·legi d'Infermeria de Lleida fa una crida als professionals sanitaris a vacunar-se “massivament” contra la grip | LleidaDiari.cat

El Col·legi d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) expressa preocupació per l'arribada de la grip estacional en el marc de la pandèmia per la covid-19 i, per això, fa una crida a les infermeres i infermers lleidatans, així com a la resta de col·lectius sanitaris, perquè es vacunin contra la grip per evitar que «els professionals esdevinguem un vector de contagi en els espais d'atenció sanitària i residencial».

 

Des del COILL consideren que cal incrementar la «baixa ràtio» de vacunació professional, que oscil·la entre el 30 i el 50%, segons el col·lectiu, i que «ens allunya molt de les recomanacions internacionals de l'OMS i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que fixa en un 75% la immunitat de grup».

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Previsiblement assolirà taxa d'incidència màxima entre finals de gener i principis de febrer

Des del COILL assenyalen que l'activitat gripal epidèmica, amb una durada d'aproximadament vuit setmanes i que previsiblement assolirà taxa d'incidència màxima entre finals de gener i principis de febrer, arriba enguany amb molts interrogants encara sobre el comportament de la covid-19 i la convivència dels dos virus. En aquest sentit, remarquen que una de les qüestions és «la similitud simptomàtica dels pacients de grip i els de covid-19». Això fa preveure «una sobrecàrrega dels serveis de vigilància epidemiològica que hauran d'incrementar les proves diagnòstiques per fer un triatge que permeti atendre ambdues malalties de forma simultània i segura, en circuits estancs i diferenciats», adverteix l'entitat.

 

A la vegada, es mostra preocupada per l'increment de població vulnerable, perquè «tot i que tenim indicadors per definir els grups de risc de la grip, enguany hi haurem d'afegir la població que, després d'haver patit la covid-19, romangui en situació immunològica deprimida o de malaltia persistent». «Un hipotètic efecte de vasos comunicants, amb quadres d'infeccions successives i/o coinfeccions -grip i covid-19-, que derivaria en pacients més greus i amb més hospitalitzacions i de més llarga durada», afegeixen des del COILL.

 

A més de reclamar la vacunació del conjunt de professionals sanitaris, des del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Lleida els animen a «fer pedagogia entre tots els treballadors de qualsevol sector i que accedeixen a l'entorn sanitari de forma quotidiana, perquè prenguin consciència que també s'han de vacunar». Així mateix, insisteixen en la promoció i seguiment de la campanya de vacunació contra la grip, entre els grups diana, és a dir entre la població més vulnerable com ara persones grans, amb malalties cròniques, embarassades i infants.