Catalunya Diari

Ocupen una oficina d'Endesa a Lleida per denunciar la pujada del preu de la llum

La formació considera insuficients i temporals les mesures adoptades pel govern espanyol per rebaixar un 22% les factures

La CUP Lleida ha ocupat aquest divendres l'oficina d'Endesa situada a l'avinguda Francesc Macià de Lleida per protestar per l'encariment del preu de la llum. Els anticapitalistes denuncien que vint anys després del procés de liberalització de les elèctriques a l'estat espanyol i a la Unió Europea «el preu de la llum ha augmentat més d'un 100%, mentre que el salari mitjà ho ha fet només un 20%».

El diputat de la CUP-UNCG, Pau Juvillà, ha posat en relleu que «mentre les grans empreses elèctriques nodreixen els seus consells d'administració amb antics càrrecs polítics, obtenen grans beneficis econòmics».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La formació anticapitalista ressalta que «en el darrer hivern, el cost de la llum va encarir-se un 27% mentre la pobresa energètica ha anat en augment arreu del país». «L'actual escalada de preus està assolint màxims històrics en el cost, arribant a superar els 140 euros el megawatt/hora», assenyalen des de la CUP.

Remarquen que Endesa va obtenir 1.500 milions d'euros de beneficis el 2020

Així mateix, remarquen que «Endesa va obtenir 1.500 milions d'euros de beneficis el 2020, i Iberdrola 3.600 milions», mentre que «els sous dels grans directius, com per exemple el conseller delegat d'Endesa, són 230 vegades el que guanya una treballadora amb el salari mitjà», segons la CUP. En canvi, «les famílies veuen com augmenta els seu empobriment i han d'assumir un cost desmesurat per un dret bàsic en mans d'aquestes empreses», lamenten els anticapitalistes.

La CUP considera «insuficients i temporals» les mesures adoptades pel govern de l'Estat per rebaixar un 22% les factures. «Cal d'una vegada per totes acabar amb els beneficis milionaris de les energètiques, i temporals perquè aquestes mesures només s'aplicaran durant uns mesos i, en cap cas, van al fons de la problemàtica ni resolen una situació que afecta a tota la població perquè l'accés als subministraments bàsics és un dret que s'ha de garantir i al qual tothom ha de poder accedir», ha dit Juvillà.

«L'electricitat no pot ser objecte d'especulació, no pot ser que el 90% del sistema elèctric estigui controlat per aquestes empreses energètiques i s'enriqueixin amb l'empobriment de la majoria de la població», ha afegit el diputat.

Defensen una plena sobirania energètica

La CUP defensa que el país ha d'assolir la plena sobirania energètica i, per fer-ho, aposta com a primer pas per crear una energètica pública i aprofitar la transició energètica per planificar les renovables tal com preveu la Llei Catalana del Canvi Climàtic.

Per això, els anticapitalstes consideren «urgent i necessari capgirar el model» i que la generació, el transport i la distribució de l'electricitat siguin «públiques, transparents i democràtiques per acabar amb la pobresa energètica i establir uns preus justos i sota control públic».

Han interromput la dinàmica diària de l'oficina

Per la seva part, fonts de la mateixa oficina d'Endesa a Lleida han confirmat a LleidaDiari.cat que els membres de la CUP han entrat superant l'aforament de l'oficina i, a causa dels seus reclams, han impedit durant uns minuts que poguessin seguir amb el ritme habitual de feina.

En aquest sentit, expliquen que se'ls ha avisat que se superava l'aforament i que, per aquest motiu, se'ls convidava a abandonar l'interior de l'oficina i seguir amb les protestes pertinents a l'exterior d'aquesta.

Davant la negativa, els treballadors han hagut d'avisar als serveis policials que, finalment, han arribat quan els membres de la CUP ja havien abandonat el lloc. Tanmateix, asseguren que la protesta ha estat pacífica i que, més enllà d'empaperar els vidres amb els cartells i els càntics en contra de l'empresa, no hi ha hagut desperfectes, ni danys materials.


Comentaris

envia el comentari