Catalunya Diari

La demarcació de Lleida es bolca amb el Dia de la Dona

La ciutat dissenya programa que reuneix totes les activitats que s'allargaran fins al 27 de març

Imatge de la presentació dels actes a Lleida
Lleida commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb 51 actes organitzats per 49 entitats ciutadanes diferents | LleidaDiari.cat

La demarcació de Lleida s'unirà aquest dilluns a la lluita feminista i ho farà amb diversos actes arreu del territori. De fet, a Lleida ciutat ja es van iniciar els actes el passat 5 de març i està previst que s'allarguin fins a finals de mes. Durant la presentació dels actes a Lleida, la regidora Sandra Castro va reconèixer que enguany hi ha un descens en el nombre d'actes respecte al 2020, però va assenyalar que les entitats promotores es mantenen.

«Això vol dir que, malgrat el context de la Covid, lluny de fer-se enrere, la resposta és més aviat tot el contrari», va dir la regidora de Feminismes, que també va explicar la dualitat dels actes: telemàtic i presencial amb cita prèvia, per raons sanitàries. La tinent d'alcalde va destacar la singularitat de l'acte institucional d'enguany, el qual, a més de canviar d'escenari i passar de la plaça 8 de Març a la plaça Blas Infante, per poder fer-lo més participatiu, ja que es requerirà inscripció prèvia, canvia de format.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Més actes arreu del territori

D'altra banda, les Borges Blanques ja ho té tot a punt per commemorar el Dia Internacional de la Dona el pròxim 8 de març. En una nova celebració marcada per la pandèmia, el consistori municipal ha optat per fer una desena d'actes, la majoria en línia i distribuïts en diversos dies, que van des de presentacions online i taules rodones fins a concerts i passejades amb aforament limitat. Tot, amb l'objectiu de reivindicar la igualtat efectiva entre homes i dones.

El dilluns, 8 de març, els actes de commemoració començaran a partir de les 12 hores, amb l'acte de lectura del manifest feminista davant de l'Ajuntament. A la tarda, a partir de les 18.30 hores, tindrà lloc la presentació online del llibre 'Dues dones', a càrrec de Montse Sanjuan, un retrat de la postguerra a les terres de Ponent a través de dues veus femenines molt potents: dones supervivents de la Guerra Civil que viuen encadenades i torturades pel fet de tenir els fills tancats a la presó. La presentació es podrà seguir en directe a través de Tellfy de la Biblioteca Marqués l'Olivart de les Borges.

A partir de les 20 hores hi ha prevista una taula rodona sota el títol 'Dones treballadores de les Borges Blanques en temps de pandèmia', que s'emetrà com a programa especial a través de Les Borges TV. L'acte donarà veu a empresàries, membres del cos policial, responsables del sector educatiu, representants del món de l'esport i treballadores del sector sanitari perquè puguin abordar aspectes com la transmissió dels rols de gènere patriarcals i la manera de fer-hi front.

Activitats en línia per donar visibilitat a la dona durant tot el dia

Durant tot el dia 8 de març, a més a més, s'han programat dues activitats online en les quals es podrà participar durant tota la jornada. D'una banda, des del Casal Cívic de les Borges s'anima a compartir un missatge en què tothom doni a conèixer les dones que consideren referents a través d'un mur virtual de Padlet. D'altra banda, l'Ajuntament de les Borges proposa inundar les xarxes amb veu de dona i anima tothom a gravar-se mentre pronuncia l'eslògan "Borges amb Veu de Dona", a publicar el vídeo a les xarxes amb el hashtag #BorgesAmbVeudeDona i l'etiqueta @AjBorgesBlanques.

Paral·lelament, l'Ajuntament de les Borges també col·labora en la divulgació de la campanya del SIAD del Consell Comarcal de les Garrigues '18'' Silenci?', amb el lema 'Cada dia lluitem les violències masclistes', una iniciativa que serveix per recordar que cada 18 segons una dona és maltractada en algun lloc del món, i va acompanyada de tota una sèrie de material de difusió adreçat a tota la ciutadania. En aquest sentit, del 8 al 12 de març, totes les persones que ho desitgin podran passar per l'Ajuntament a recollir un obsequi de la campanya fins a exhaurir existències. Al mateix temps, des del consistori també s'ha preparat un obsequi amb #Seguim, adreçat a tota la ciutadania i que vol commemorar el dia 8 de març, que es podrà passar a recollir per l'Ajuntament a partir del pròxim dilluns.

Donar visibilitat a les xarxes socials des de la Granja d'Escarp

L'Associació de Dones del Baix Segre de La Granja d'Escarp, amb el suport de l'Ajuntament de la població, estan duent a terme una iniciativa al llarg de tota la setmana amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra dilluns vinent. L'activitat té com a objectiu donar visibilitat a les xarxes socials a aquesta jornada i fer-ho a través de les dones del poble.
Així, des del passat dilluns, 1 de març, i fins al dilluns 8, Dia Internacional de les Dones, diàriament es publiquen a les xarxes socials de l'Associació i de l'Ajuntament una bateria de fotos de dones del poble amb un cartell on apareix una fita del feminisme per commemorar aquesta data i celebrar la valentia i la determinació de les dones que han jugat un paper clau en la història dels seus països i comunitats. L'acció acabarà el dia 8, quan es publicarà la foto de l'Associació de Dones amb el seu cartell.

Les dones protagonistes de les imatges són de tots els àmbits i sectors, de manera que hi tenen cabuda titulars o empleades de comerços i empreses, associacions, professionals de la salut o de l'ensenyament, àvies, mestresses de casa, pageses, etc., sempre amb la voluntat de representar tot el col·lectiu de dones i fer un reconeixement als avenços aconseguits en el camp de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament en els drets i llibertats de les dones en tots els àmbits, així com a totes les persones que hi han esmerçat esforços.

La Diputació de Lleida també parla en clau de dona

L'Àrea d'Igualtat de la Diputació de Lleida estrenarà, amb motiu del 8 de març, la campanya 'Nom de Dona', tot un seguit d'accions comunicatives en favor de la igualtat de gènere que no seran exclusives per al Dia Internacional de les Dones, sinó que pretenen anar més enllà del mateix 8 de març, com diu el seu lema secundari, 'perquè contra la desigualtat s'ha de treballar tots els dies de l'any'. 

La campanya –que es mantindrà i evolucionarà al llarg de l'any i que es presenta amb el hashtag #MésEnllàDel8M– estarà protagonitzada per tres dones, a través de les quals posar de manifest les desigualtats que pateixen en els seus àmbits corresponents: pagesia, ciència i esport. Es tracta d'Anna Paüls Solans, pagesa que està al capdavant de l'explotació agrícola familiar; Aida Beà Tàrrega, doctora en biologia, i Zaida Teruel Gil, monitora i pilot de motociclisme.


Comentaris

envia el comentari