Catalunya Diari

Denuncien que 130 municipis de Lleida aboquen aigües residuals als rius

Ha actuat per aturar el vessament d'aigües fecals de Castelldefels a la platja de la Pineda

Una depuradora amb aigües residuals acumulades a Figueres
El Síndic denuncia que 130 municipis de Lleida aboquen aigües residuals als rius per la manca de depuradores | cedida

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert recentment diverses actuacions d'ofici per estudiar la depuració d'aigües residuals en diferents parts del territori. D'una banda, per l'abocament d'aquestes aigües directament a platges, rius i torrents en diferents municipis de Catalunya i, de l'altra, per la contaminació per nitrats que s'està produint a aigües procedents de l'agricultura i la ramaderia arreu del territori espanyol.

El Síndic denuncia que 130 municipis de Lleida aboquen aigües residuals als rius per la manca de depuradores. També indica que l'Ajuntament de Castelldefels i la Generalitat s'han compromès a evitar el vessament d'aigües fecals a la platja de la Pineda.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A Castelldefels s'estan produint vessaments d'aigües fecals a la platja de la Pineda

La institució ha tingut coneixement que a Castelldefels s'estan produint vessaments d'aigües fecals a la platja de la Pineda, suposadament per l'avaria d'un col·lector. En conseqüència, tant l'Ajuntament de Castelldefels com la Generalitat s'han compromès a reconstruir de forma prioritària l'interconnector per evitar que els vessaments d'aigües residuals segueixin contaminant les platges.

També denuncia que la manca d'estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) fa que a Lleida 130 municipis aboquin les aigües residuals directament a rius i torrents. En aquest cas, l'Agència Catalana de l'Aigua té programades diferents actuacions per reduir l'abocament d'aigües residuals, com ara la construcció de dues depuradores, a Torrefarrera i Torre-serona. També està prevista una actuació a la planta de Vilanova de Segrià. El Síndic també ha iniciat una investigació arran de l'advertiment que la Comissió Europea ha fet a Espanya per la contaminació per nitrats de les aigües procedents de l'agricultura i la ramaderia. Catalunya és una de les dotze comunitats autònomes en què s'han detectat incompliments de la directiva europea sobre nitrats.

Designació de zones vulnerables per nitrats

Concretament, els incompliments deriven de l'actualització de la designació de zones vulnerables per nitrats i de les deficiències en el control adequat per avaluar com evoluciona la presència de nitrats. A fi de conèixer quines mesures es portaran a terme en el termini de tres mesos fixat per la Comissió per intentar complir el que estableix la normativa sobre nitrats i evitar una possible sanció, el Síndic s'ha dirigit als departaments competents en aquesta matèria, que són el de Territori i Sostenibilitat i el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.


Comentaris

envia el comentari