Catalunya Diari

Les denúncies per violència masclista en l'àmbit familiar pugen un 15% a Lleida

Festuc Teatre interpreta en to reivindicatiu el manifest pel Dia Internacional per a l'eliminació d'aquesta xacra

Les denúncies per violència masclista en l'àmbit familiar i de la parella han augmentat a la demarcació de Lleida un 15% de gener a setembre de 2021 respecte al mateix període del 2020. Les xifres també són més altes enguany respecte al 2019.

Així, segons dades dels Mossos d'Esquadra el primer trimestre de 2021 han registrat 896 denúncies mentre que el mateix període del 2020 en van ser 779 i del 2019 830. Més enllà de les dades hi ha situacions masclistes que les dones viuen diàriament i que Festuc Teatre ha interpretat en to reivindicatiu, durant la lectura del manifest unitari que s'ha fet a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) amb motiu del Dia Internacional per l'eliminació de la violència contra les dones.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Tres actrius han estat les encarregades de llegir el manifest en to reivindicatiu, afegint exemples quotidians dels diversos tipus de violències que les dones pateixen o poden patir en el seu dia a dia; com per exemple la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius, amb frases com «no sé pas què has après en les classes de preparació al part» o «deixa de plorar que et quedarà una cicatriu».

Pla detall de dues nines, una de les quals l'ha utilitzada Festuc Teatre durant la lectura del manifest
Les denúncies per violència masclista en l'àmbit familiar i de la parella pugen un 15% a la demarcació de Lleida | LleidaDiari.cat

La violència vicària

També s'ha fet referència a la violència en segon ordre, amb frases com «si crido és pel seu bé» o «ja saps que no m'agrada que parli amb aquesta persona»; la violència vicària en què es fa mal als fills per fer mal a la mare, o la violència en l'àmbit de la política o l'esfera pública, amb frases com «eh, nineta, que et toca parlar a tu» o «estàs histèrica amb aquest tema, potser que no parlis més avui al ple».

L'acte amb motiu del Dia Internacional per la l'eliminació de la violència contra les dones s'ha fet aquest dijous a l'Aula Magna de l'IEI amb la participació de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; entre d'altres.

Pel que fa a les dades, concretament, a la Regió Policial del Pirineu és on més pugen les denúncies, amb 121 els primers 9 mesos de l'any, una xifra que gairebé iguala la registrada en els 12 mesos de tot l'any 2020, amb 127 i del 2019, amb 133. Respecte a les víctimes, els Mossos d'Esquadra han atès a la demarcació de Lleida en els tres primers trimestres del 2021 979 persones per violència en l'àmbit familiar i de la parella. Això vol dir que si les xifres es mantenen, s'acabarà el 2021 amb més víctimes ateses que en tot l'any 2020, quan en van ser 1.119 i que en el 2021, quan en van ser 1.066.


Comentaris

envia el comentari