Catalunya Diari

Com és un depredador sexual? El perfil i les dotze característiques d'un violador

Com són els monstres? Com pensen o com influeix la seva infància per després perpetrar crims com aquests?

Imatge d'arxiu d'un violador en sèrie assegut davant del jutge.
Imatge d'arxiu d'un violador en sèrie assegut davant del jutge. | CatalunyaDiari.cat

El mes de maig de 2018 sortirà de la presó Gregorio Cano, un depredador sexual que després de vint anys entre reixes i tot i no haver-se rehabilitat, quedarà en llibertat. En aquest reportatge de CatalunyaDiari.cat hem pogut conèixer a fons el violador que durant els anys 1997 i 1998 va tenir atemorida la població de Barcelona i també, en aquest recull, els violadors més recents i més coneguts de la crònica negra de Barcelona.

Per completar aquesta informació, publiquem un perfil dels violadors i depredadors sexuals, en sèrie o puntuals, segons Oscar Castillero, de PsicologiayMente.

Com és un violador?

Si bé és cert que a causa de l'elevada diversitat de variables que influeixen en la perpetració d'un acte d'aquest tipus no es pot parlar d'un únic perfil de violador, és possible localitzar una sèrie de variables que si bé no s'apliquen en tots els casos són molt comuns entre els diferents tipus d'agressors sexuals. És important remarcar-ho: no hi ha un únic prototip de violador, i les següents característiques si bé poden ser comuns no identifiquen a tots els violadors.

1. No tenen per què tenir una personalitat estranya

La major part de les persones no cometen violacions. Això pot fer pensar que un perfil típic de violador ha de ser la d'algú amb enormes particularitats, característiques que no tenen la majoria de les persones i que fan que al seu dia a dia siguin persones solitàries i sense contacte normal amb la societat. Si bé en algun cas concret això pot arribar a ser cert, en general això no és veritat.

Una gran majoria de violacions són portades a terme per subjectes amb una personalitat dins del que és «habitual» i que tenen amics, família i feina. De fet molts d'ells són persones amb parella, amb la qual generalment mantenen relacions de forma convencional.

2. Poder, no sexe

Una de les característiques més normals de la major part de violadors és que l'objectiu real de la seva acció no és obtenir gratificació sexual. Habitualment, les persones que cometen una violació saben què estan fent, i busquen i es veuen atrets per la idea d'exercir dominació, de fer que altres persones facin alguna cosa en contra de la seva voluntat i obeint a l'interès de l'agressor. Dit d'una altra manera, en una violació el que es busca no és únicament sexe, sinó que també el que es busca és l'exercici del poder.

3. Tendeixen a buscar víctimes que consideren més febles

Tot i que s'han donat casos en què la víctima és algú físicament més fort que l'agressor, per norma general els individus que cometen agressions sexuals busquen víctimes que consideren físicament més dèbils que ells o de les que coneixen punts febles per aprofitar. En qualsevol dels dos casos, l'elecció de la víctima està vinculada a la possibilitat d'exercir el poder sobre algú a qui creuen que poden sotmetre.

4. Sentiments d'inferioritat i frustració vital

Un altre dels elements que comparteixen la majoria de violadors és la presència d'un elevat sentiment de frustració i inferioritat que pot arribar a ser expressat mitjançant explosions de violència. Si bé no tenen per què demostrar-ho en la major part de les facetes de la seva vida diària i fins i tot poden arribar a actuar de forma prepotent, aquests sentiments d'inferioritat poden provocar una reacció en forma de desig de dominar l'altre, un desig que en algunes persones pot desembocar en una agressió sexual.

5. Poca capacitat d'empatia

Es produeixi l'agressió sexual pel motiu que sigui, en general els violadors tenen una capacitat d'empatia molt limitada o inexistent. Així, l'agressor sexual no pot, no li importa o esculla no pensar què suposa la violació per a la víctima. Pot, fins i tot, arribar a considerar que la satisfacció del seu desig de poder i sexe mereix el patiment de la víctima. Això és visible en molts dels casos que els agressors asseguren que la víctima «en realitat sí que volia mantenir relacions o que va gaudir de la situació».

6. No anticipació a les conseqüències

S'ha observat que molts violadors mai van pensar en què podria passar després de cometre l’agressió. Tampoc van arribar a calibrar si el cas seria investigat o si acabarien enxampats per la policia. Aquest fet reflecteix un cert dèficit a l'hora d'anticipar les conseqüències dels seus propis actes.

7. Possible historial d'abusos o aprenentatge d'una sexualitat coercitiva

Igual que passa amb la violència de gènere, moltes persones que en l'actualitat cometen delictes sexuals han estat víctimes d’abusos o de maltractaments en la infància. Pot ser també que hagin estat testimonis d'abusos cap a altres familiars propers. Això provoca que a la llarga puguin arribar a identificar la coerció com una manera normal de procedir, i que encara que sàpiguen que socialment està mal vist, puguin sentir l'impuls de repetir el rol.

8. Consideren que tenen dret a cometre l'agressió

En un gran nombre de casos els individus que cometen violacions consideren que tenien dret a forçar la víctima, de vegades per raons culturals. Així les agressions sexuals són més freqüents en persones i regions en les que encara persisteix una certa consideració de superioritat de l'home davant la dona, o bé consideren que les seves necessitats estan per sobre dels altres.

9. No es tracta de malalts mentals

Si bé la imatge típica de violador és la d'un psicòpata o algú que pateix un trastorn mental, considerar que els agressors sexuals són persones amb un trastorn mental seria fals i reduccionista. És possible trobar que alguns trastorns de personalitat com l'antisocial poden facilitar una actuació d'aquest tipus i és cert que es poden trobar casos de violacions durant estats psicòtics, maníacs o realitzats per persones amb discapacitat intel·lectual però per norma general els agressors sexuals són capaços de jutjar correctament la situació i saben què estan fent.

10. La majoria són plenament imputables

Una conseqüència del punt anterior. Atès que majoritàriament els subjectes que cometen aquest tipus d'actes tenen plena consciència que la seva actuació és nociva i està penada per la societat, en general els violadors són judicialment imputables.

El perfil i les característiques d'un violador, en 12 punts.
El perfil i les característiques d'un violador, en 12 punts. | CatalunyaDiari.cat

 

11. Evadeixen responsabilitat

Una característica comuna en molts dels casos en què no es presenta psicopatia o psicopatologia és l'intent d'evadir la seva responsabilitat a l'acte. És freqüent justificar la conducta per l'ús de substàncies o fer veure que es pateix una psicopatologia per evadir el càstig. A nivell informal, més enllà dels processos judicials, és habitual que culpin a la víctima.

12. Culpabilitzen la víctima

Algunes de les persones que cometen violacions solen dir que la culpa de la situació és de la mateixa víctima. Frases com «anava provocant», «en el fons volia» i altres variants són freqüents en agressors sexuals que han estat detinguts. D’aquesta manera eviten assumir la culpa i excusar-se.


Comentaris

envia el comentari