Catalunya Diari

Des de l’any 2009 al 2014 s’ha incrementat un 23,75% el nombre de joves de Lleida emigrants

Des de l’any 2009 al 2014 s’ha incrementat un 23,75% el nombre de joves de Lleida emigrants| Redacció - Fotografia: UGT Terres de Lleida

 

Avalot (Joves de la UGT) i la UGT-Terres de Lleida han presentat aquest dimarts un informe sobre la situació ocupacional dels joves a la província de Lleida. L’estudi deixa constància de la precarietat laboral dels joves que avui tenen la sort de treballar i de les poques perspectives laborals dels que o bé estan a l’atur, o bé han emigrat a d’altres països.

La secretària general de la UGT-Terres de Lleida, Núria Solé, i la portaveu nacional d’Avalot, Afra Blanco, han presentat l’informe basant-se en dades extretes dels organismes oficials. En aquest sentit, una de les dades a remarcar és el fet que 9 de cada 10 joves lleidatans menors de 30 anys que té feina treballa amb contracte temporal i precari. La taxa de contractació temporal entre el jovent de les Terres de Lleida a l’agost del 2014 és del 94%, amb un increment del 1,08% en el que portem d’any. “L’evolució de la contractació no és gens positiva, ja que des de l’any 2011 el 93% dels joves contractats ho han estat amb caràcter temporal”, ha assenyalat Afra Blanco. D’aquí que molts d’aquests es converteixen en ‘joves mes a mes’, o sigui, que molts d’aquestes només treballen amb un temps inferior o igual a un mes de durada.
 
Pel que fa als salaris, destacar que el salari brut anual mig dels joves d’entre 18 i 25 anys era, l’any 2012, de 944,98 euros al mes, davant els 1.023 estipulats l’any anterior. Aquesta quantitat ha anat en clar descens en els anys posteriors (2013 i 2014). Segons Avalot, el fet que a l’estat espanyol el Salari Mínim Interprofessional correspongui a 645,30 euros bruts mensuals –import congelat des de 2013- ‘no ajuda gens a la situació de precarietat de molts joves, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu’.
 
Finalment, i com a tercer bloc de l’estudi, s’observa que des de l’any 2009 fins al 2014 s’ha incrementat en un 23,75% el nombre de joves de les Terres de Lleida que han emigrat per trobar un futur laboral fora.
 
Entre les reclamacions que des d’Avalot i el sindicat de la UGT a Lleida es fan figura:
- Que les empreses vegin els joves "com una inversió" i no com una "despesa". Segons Blanco, "cal apostar per un patriotisme empresarial’.
- Incrementar el suport de les administracions a la inversió en R+D.
- Reforma del SOC, amb una orientació i assessorament per a joves en la construcció del seu itinerari formatiu.
- Que el sector financer faci arribar el crèdit a les empreses.
- Facilitar la creació d’altres models empresarials com les cooperatives.
- La derogació de la reforma laboral.


Comentaris

envia el comentari