Catalunya Diari

Desarticulada una xarxa d'explotació de dones nigerianes a les quals obligaven a prostituir-se

Desarticulada una xarxa d'explotació de dones nigerianes a les quals obligaven a prostituir-se| Redacció - Fotografia: Policia Nacional

 Aquests portaven a les dones amb documentació falsificada que ells mateixos els proporcionaven i, ja en els països de destinació, les venien per a la seva explotació sexual. Els responsables de l'organització van ser arrestats quan pretenien introduir al nostre país a una menor de 15 anys d'edat, acompanyada en aquest moment per un 'controlador' que pretenia iniciar en l'exercici de la prostitució abans de lliurar-la a les seves proxenetes.
 
Les investigacions van començar a principis de l'any 2012, quan la Policia va sospitar de diversos ciutadans nigerians que, segons sembla, estarien organitzant viatges de dones -des del seu lloc d'origen a diferents països europeus- per tal d'introduir-les il·legalment a la Unió Europea per al seu posterior explotació sexual. El treball de la Policia va permetre esbrinar que les dones, sempre acompanyades per membres de l'organització, intentaven entrar en l'espai Schengen amb documentació falsa o falsificada, proporcionada per la pròpia xarxa, fent sempre escala a l'aeroport londinenc de Heathrow, des d'on volaven a Espanya o França.
 
12.000 euros per una dona
En aquest punt de la investigació, la policia espanyola va sol·licitar la col·laboració de l'Agència Britànica de Fronteres (UKBA). Els agents van aportar la informació que va permetre relacionar els fets investigats a Espanya amb altres detectats al Regne Unit. L'encreuament d'aquestes dades va portar a la identificació a Espanya d'un dels responsables de la xarxa, que s'hauria encarregat de gestionar tots els viatges investigats -un total de 48-. A partir d'aquest moment, la investigació se centra en aquest individu que, segons sembla, havia contactat amb una dona que regentava un prostíbul a Espanya per tal de captar una noia perquè treballés en el mateix a canvi de 12.000 euros. Finalment, aquesta operació es va frustrar després de dos intents fallits d'entrar a l'espai Schengen a través d'Itàlia i França.
 
A més, l'estudi d'aquests 48 viatges permetre conèixer que l'organització sempre utilitzava els mateixos punts de venda de bitllets a Nigèria per fer el trajecte Llacs-Londres, que l'aeroport triat per entrar al Regne Unit era sempre el de Heathrow i que els passatges d'entrada a Schengen s'adquirien al nostre país.
 
Dues víctimes alliberades
Al mes d'agost, a més, es va detectar l'existència d'un vol organitzat per introduir al nostre país a una víctima procedent de Guinea Bissau. En aquest cas la primera destinació de la dona seria Portugal, per la qual cosa es va donar avís al Servei d'Estrangers i Fronteres del país, que va organitzar un dispositiu de seguiment al voltant de la dona. La col·laboració policial internacional va permetre finalment l'alliberament de la víctima quan ja es trobava a casa nostra. La jove va resultar ser menor d'edat i havia viatjat en companyia d'un "controlador" de l'organització , que es disposava a iniciar en l'exercici de la prostitució abans de lliurar-la als seus 'propietaris' finals, La menor va ser posada a disposició de la Fiscalia de Menors que, un cop li van ser realitzades les proves mèdiques pertinents, va determinar que la seva edat era de 15 anys.
 
Paral·lelament es va saber que aquest viatge havia estat organitzat pel grup investigat i es va poder localitzar l'habitatge en què es trobava retinguda, així com els habitatges de la resta d'implicats. En un dels domicilis registrats a Lleida, i que era utilitzat per l'organització com a 'pis de seguretat', es va trobar una altra dona que estava sent custodiada per dos individus. Les dues dones estan sent assistides ja per ONG especialitzades en l'atenció a víctimes d'aquest tipus de delictes.
 
Set detinguts i cinc registres
L'operació es va saldar amb la detenció de set persones a la localitat madrilenya de Fuenlabrada (Madrid) i una a Lleida, tots ells de nacionalitat nigeriana i entre els quals es trobava el màxim responsable de l'organització. En total, s'han realitzat cinc registres domiciliaris, un d'ells a Fuenlabrada i quatre a Lleida, fruit dels quals es van intervenir vuit ordinadors portàtils, set tauletes electròniques, onze telèfons mòbils d'última generació, diners en efectiu, passaports i altra documentació personal aparentment falsificada, amb un altre material documental que estan sent analitzats per experts policials en la matèria.


Comentaris

envia el comentari