Desmantellada una organització dedicada al tràfic il·legal d’immigrants dominicans amb destinació a l’Estat

Desmantellada una organització dedicada al tràfic il·legal d’immigrants dominicans amb destinació a l’Estat| ACN – Fotografia: lleidaalminut.com

 

La Policia de l'Estat ha desmantellat una organització dedicada al tràfic il·legal d'immigrants dominicans amb destinació a l'estat espanyol després de la detenció de 20 persones a Lleida, Madrid, Guadalajara, Àvila i Zamora. 

Segons ha explicat la policia, els viatgers realitzaven un primer pagament per obtenir un passaport i un bitllet d'avió per viatjar a Istanbul, on havien de realitzar un altre ingrés per obtenir plaça en una llanxa pneumàtica que els portaria fins a alguna illa grega. La xarxa disposava d'un entramat de pisos francs a Grècia per allotjar els estrangers mentre obtenien la documentació necessària per viatjar fins a l'Estat. A més, els arrestats també es dedicaven al cultiu de marihuana en naus industrials o a l'aire lliure camuflats com a falses explotacions ramaderes.
 
La policia espanyola va obrir una investigació arran d'una operació que va dur a terme el cos l'agost del 2014 i en la qual es van detenir a 19 membres de dues organitzacions que introduïen il·legalment a ciutadans dominicans a l'estat espanyol. Aquestes xarxes proporcionaven als viatgers documents d'altres persones i una vegada detectada aquesta situació a l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas, requerien sol·licituds fraudulentes de protecció internacional al·legant ser víctimes de maltractaments en l'àmbit familiar, en el cas de les dones, i per la seva orientació sexual, en el dels homes.
 
A més de les dades obtingudes en l'operació desenvolupada el 2014, els agents de fronteres van detectar l'any 2015 un repunt del nombre de persones de nacionalitat dominicana que no havien estat admeses a l'hora d'accedir a l'Estat. Davant aquest fet, la policia va iniciar indagacions per tal de determinar si després d'aquests intents d'entrar irregularment a l'estat espanyol existia algun grup organitzat. D'aquesta manera, el cos va poder constatar l'existència de connexions evidents entre els casos detectats, trobant a més, indicis de la participació d'una organització.
 
Nova ruta d'entrada
La policia ha explicat que, després de les detencions del 2014, l'organització va crear una nova ruta per introduir persones de manera irregular a l'Estat a través de Grècia. Les persones traficades havien de realitzar un ingrés de 50.000 pesos dominicans en un compte bancari amb la finalitat d'obtenir un passaport i un vol amb destinació a Istanbul. Una vegada allí havien d'efectuar un altre pagament, pel mateix import, per obtenir plaça en una llanxa pneumàtica que els portaria fins a alguna de les illes de l'arxipèlag grec. A Grècia la xarxa els allotjava en pisos habilitats per a aquesta fi, fins que obtenien un passaport fals per viatjar a l'estat espanyol, segons la policia.
 
El modus operandi utilitzat per l'organització consistia en la compra de documents espanyols -DNI i passaports- a ciutadans d'origen dominicà que resideixen a l'Estat i han obtingut la nacionalitat espanyola. Posteriorment els remetien al seu país natal a través de persones que s'utilitzaven com a 'correu' o per mitjà de paqueteria postal. Aquests documents eren rebuts per un integrant de la xarxa a República Dominicana, on els estampaven de forma irregular un segell d'entrada al país, amb la finalitat de donar veracitat al posterior viatge de retorn a l'estat espanyol de terceres persones. Finalment les documentacions eren assignades a persones amb característiques físiques similars a les fotografies dels seus titulars.
 
L'operació duta a terme per la policia de l'Estat ha permès detenir a un total de 20 persones relacionades amb l'organització responsable de l'entrada irregular d'estrangers a l'estat espanyol, entre els quals al seu màxim responsable. Durant els dos últims mesos el cos ha intensificat la recerca per poder identificar la resta de membres de la trama. Finalment, la policia va dur a terme un dispositiu coordinat a la demarcació de Lleida i a les províncies de Madrid, Guadalajara, Àvila i Zamora, on es van fer les detencions després el registre de set domicilis. 
 
Tràfic de marihuana
Els investigadors van esbrinar que a més de traficar amb persones la xarxa també es dedicava al tràfic d'estupefaents, concretament al cultiu de marihuana. Per a això disposava de diverses naus habilitades per als diferents processos de creixement de les plantes, a més d'una finca rústica la localitat madrilenya de Fuente del Saz del Jarama, on tenia multitud d'animals domèstics per “camuflar” l'activitat il·lícita que desenvolupava. En els llocs on conreava la droga, la banda havia realitzat connexions il·legals a la xarxa elèctrica per evitar d'una banda que l'alt consum fos detectat, i per altre, per no haver de pagar per l'ús de l'energia.