Catalunya Diari

Destinen 3,8 MEUR al regants afectats pels aiguats de l'octubre passat i del gener

Els ajuts van destinats a la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu

Pla general on es pot veure el pont de ferro del Canal d'Urgell a Agramunt
Els ajuts van destinats a la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu | LleidaDiari.cat

El Departament d'Agricultura ha convocat l'ajut destinat a les comunitats de regants afectades pels temporals Dana de l'octubre del 2019 i Gloria, d'aquest gener, tal com publica aquest dimarts el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Aquest ajut té un import total de 3,8 milions d'euros, i el termini de presentació de sol·licituds és d'un mes des de l'endemà de la publicació de la convocatòria. Tot i la suspensió dels terminis administratius, per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus, Agricultura considera d'interès general el restabliment de les infraestructures de regadiu. Les sol·licituds s'han de presentar per mitjans telemàtics des de la pàgina http://seu.gencat.cat.

Un episodi d'aiguats torrencials

Els dies 22 i 23 d'octubre del 2019 va tenir lloc un episodi d'aiguats torrencials que va ocasionar nombrosos danys en les infraestructures de les comunitats de regants situades en les diverses comarques de Catalunya afectades, que són l'Alt i el Baix Empordà, l'Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, les Garrigues, el Pla d'Urgell, la Noguera, la Segarra, i el Segrià.

Els danys van ser especialment severs en la conca del Francolí, en les rieres de la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Baix Camp, i el Tarragonès; als afluents del Segre pel marge esquerre (Sió, Ondara, Corb, Gorgs, i la Femosa); al tram final del Llobregat, a la capçalera del Ter, als afluents del Baix Ter (Terri, Onyar i Daró), i a la Muga, així com a les rieres de tot el litoral i el prelitoral.

Tempestes elèctriques severes, desbordaments de rius i invasió d'aigua

D'altra banda, del 20 al 23 de gener de 2020, el temporal Glòria va produir aiguats, episodis de vent, tempestes elèctriques severes, desbordaments de rius i invasió d'aigua salada en terrenys costaners a les comarques del Priorat, el Baix Ebre, el Montsià, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Vallès Oriental, el Maresme, i el Baix Llobregat. Això va ocasionar danys agraris i pesquers molt importants. Les zones més afectades van ser el Delta de l'Ebre, la zona del Baix Ter, i l'horta de la llera de la Tordera.

És per això que el Departament d'Agricultura ha convocat aquest ajut adreçat a les comunitats de regants per a la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu, tant de les xarxes de distribució com de les xarxes de drenatge, per a garantir la continuïtat d'aquestes comunitats de regants afectades.


Comentaris

envia el comentari