Catalunya Diari

Dia 28: Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball

Dia 28: Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball| Demelsa Mateos

 En un dia com avui, el Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball, el primer que cal fer és un recordatori de totes les persones que han patit una malaltia derivada del seu treball o han mort en el seu lloc de feina a conseqüència d’un malaurat accident laboral, accident que, probablement es podria haver evitat si la prevenció fos una de les prioritats per a les empreses a l’hora de pensar en el futur d’aquestes i en el de les persones que la formen. 
 
Una cosa que tenim clara des de la UGT-Terres de Lleida és que l’empresa que té en compte la prevenció dels riscos en tots els seus àmbits, a llarg termini, és una empresa més competitiva, més eficient i molt més segura, ja que les seves treballadores i els seus treballadors tenen la informació i la formació necessària i saben com actuar en cada situació.
 
En les dades oficials de Lleida es constata, lamentablement, la clara pujada de la sinistralitat. En el sector de l’agricultura observem que, amb independència del tipus de contractació, la sinistralitat s’ha incrementat, tot i que en la contractació indefinida la sinistralitat no experimenta un augment tan important com en la contractació temporal. 
 
Si fem referència al sector de la indústria, hem de dir que hi ha hagut una forta pujada de la sinistralitat respecte a l’any anterior. Es pot afirmar que en aquest sector hi ha dificultat d’aplicació de les mesures de prevenció i, per tant, caldria fer un seguiment detallat i aplicar també programes específics per contrarestar aquest increment. 
 
Els accidents en el sector serveis ens mostren que van en paral·lel respecte a la contractació temporal, és a dir, quan cau la contractació indefinida i augmenta la temporal també augmenten els accidents en el sector. És una mostra evident que en aquest sector l’element de sinistralitat va associat al factor temporalitat en la contractació. 
 
Després de valorar aquestes dades podem afirmar que aquesta pujada de la sinistralitat laboral ve ocasionada per la temporalitat i precarietat laboral a partir de la injusta, inútil i ineficaç reforma laboral de fa dos anys. 
 
Gràcies a totes les mesures adoptades pel govern actual, podem dir que, en l’àmbit preventiu s’ho estan carregant tot. S’ha fet un pas enrere en tot allò que ha costat tant i tants anys d’aconseguir i en tot el que s’ha demostrat any rere any que era positiu per a l’empresa i per a les treballadores i treballadors. Per tant, avui dia 28, però també en cadascun dels 365 de l’any no podem deixar de denunciar-ho.
 
Per això, des de la UGT insistim en la importància de la prevenció i reclamem que la seguretat i salut en el treball sigui un compromís ferm de totes les parts implicades. Des d’aquí convidem a les treballadores i treballadors que demanin la formació oportuna i els oferim el nostre assessorament i suport per a facilitar-los tota la informació que necessitin.
 
Demelsa Mateos, secretària d’Acció Sindical i Salut Laboral a la UGT-Terres de Lleida


Comentaris

envia el comentari