Catalunya Diari

Dia del Docent

Dia del Docent| Rosa M. Giralt

 Avui dia 5 d’octubre celebrem el dia del docent i avui més que mai des de la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT (FETE- UGT) volem donar la importància que és mereix a aquest sector que és un dels pilars de la nostra societat. 
 
Per què aquest any més que mai? Només cal mirar la premsa i veure com l’escola vol ser un instrument en mans dels polítics que sense miraments, sense consensuar, sense assessorar-se pels professionals que dia a dia trepitgen les aules; canvien plans, retallen aules, prestacions, imposen llengües, amaguen realitats i deprecien valors.
 
L’educació no pot esdevenir mai una eina política, no es pot viure amb aquesta incertesa de no saber que pot passar; a Balears un decret els obliga a aplicar el trilingüisme, a València molts pares demanen l’ensenyament en la seva llengua vernacle i els hi neguen, a Catalunya en canvi només que un alumne demani l’ensenyament en castellà s’obliga a tota la classe. No és just que els ensenyants, els docents visquin en aquesta vel·leïtat. 
 
Dia a dia els mestres s’han anat renovant, el guix, s’ha substituït per les pissarres digitals, les classes magistrals pel treball individualitzat i en grup, la integració dels alumnes amb necessitats educatives especials a l’aula ordinària és una realitat amb tots els seus handicaps, la informàtica és una eina comú a totes les escoles, els continguts s’han anat adaptant a la demanda de la societat i amb la mirada posada en formar a persones que tinguin criteri, que siguin capaces de prendre decisions, però s’ha escoltat poc als docents.
 
Desgraciadament algunes vegades es parla només de les vacances, dels horaris i no de l’esforç que representa posar-se davant d’una classe amb els deures fets, amb la classe preparada, amb l’energia de capejar les poques ganes d’alguns alumnes i les exigències d’uns altres, aquí no valen mitges tintes, la pressió és constant i la societat et reclama resultats, uns resultats que cada vegada s’han d’aconseguir amb menys recursos perquè les retallades han flagel•lat durament a aquest sector i tot s’ha de dir el mestre intenta amb el seu esforç diari pal•liar aquestes mancances.
 
La societat no hauria de permetre ni un pas enrere en matèria d’educació i entendre que quan els docents es mobilitzen no ho fan mai a nivell personal, ni per interès propi, demanen que no s’escatimin recursos per l’educació dels infants dels noies i noies que en un futur seran els que dirigiran la nostra societat.
 
Tal i com diu Quino, el pare de Mafalda. L’educació és la vacuna contra i la violència i la ignorància.
 
Rosa M. Giralt, FETE-UGT Lleida


Comentaris

envia el comentari