Catalunya Diari

La Diputació acorda una declaració per a la contenció de la Covid-19

Reclama a l'Estat una línia d'ajuts econòmics específics per a les comarques del Segrià i la Noguera

Captura de pantalla de la sessió plenària telemàtica de la Diputació de Lleida
La Diputació acorda una declaració per a la contenció de la covid-19 i el rellançament econòmic de les Terres de Lleida | LleidaDiari.cat

El ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous ha fet pública una declaració institucional amb el suport dels sis grups polítics «per a la contenció de la covid-19 i el rellançament econòmic de les Terres de Lleida».

En aquest sentit, subratlla el compromís d'impulsar una taula de treball per a la reconstrucció socioeconòmica de la demarcació on hi siguin representats les diferents administracions i agents econòmics i socials del territori. Així mateix, el text reclama al govern de l'Estat la necessitat de dotar el Segrià i la Noguera d'una línia d'ajuts econòmics «específics i extraordinaris» per fer front a l'impacte econòmic i social de la covid-19 en aquestes comarques.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Suport al sector agroalimentari

La declaració dona suport al sector agroalimentari, en el qual «en massa ocasions s'ha fixat la mirada i se l'ha culpabilitzat dels rebrots», i recorda a «totes aquelles persones que han perdut éssers estimats, a les que han patit aquesta malaltia i als seus familiars, així com a tot el personal mèdic i d'emergències que ha fet i fa possible la contenció de la malaltia i a tots els empleats públics que han permès la continuïtat dels serveis essencials».

El text demana al Departament de Salut que «sota el criteri de racionalitat econòmica, de bon govern i gestió dels recursos públics i especialment de la salut, es puguin fer totes les proves PCR necessàries, i massivament tan aviat com es pugui». També posa en relleu que, des del Patronat de Promoció Econòmica i el Patronat de Turisme, s'han impulsat campanyes de reactivació de l'economia i d'atracció del turisme.

La declaració recorda que la Diputació participa en el Procicat Lleida (ara anomenat Coordinació Territorial), i subratlla el compromís d'impulsar «una taula de treball per a la reconstrucció socioeconòmica amb la presència de tots els representants econòmics i socials de les comarques de Lleida, així com dels col·legis professionals, la UdL i organismes de les administracions municipals i supramunicipals».

Una línia d'ajuts econòmics «específics i extraordinaris»

A la vegada, recull la petició al subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, per tal que traslladi al govern de l'Estat la necessitat de dotar les comarques del Segrià i la Noguera d'una línia d'ajuts econòmics «específics i extraordinaris» per fer front a l'impacte econòmic i social de la covid-19; així com l'exigència d'adaptar les activitats a la prevenció de riscos i que s'estudiïn «mesures concretes i específiques a aplicar en l'àmbit de les competències estatals en matèria laboral, fiscal i sanitària».

Altres aspectes de la declaració emfatitzen el fet que la Diputació de Lleida segueix al servei dels municipis afectats i de Salut i, en aquest sentit, recorda que la institució ha cedit vehicles i carpes a aquest Departament i al Consell Comarcal del Segrià. La declaració institucional acaba reconeixent «la tasca realitzada per tots els alcaldes del territori» davant la situació que ha provocat la pandèmia.

En el torn de les intervencions, la portaveu d'ECP, Elena Ferre, ha dit que cal «exigir i ser exigents amb nosaltres mateixos», i ha posat èmfasi en la certesa que el sector de l'agroindústria és un dels motors de les comarques de Lleida. Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Maria Burrel, ha recordat que la pandèmia «ha deixat, per ara, danys emocionals i físics devastadors» i ha defensat que «cal demanar un esforç per trobar l'equilibri entre salut i economia».

Cal vetllar per la prevenció de forma contínua i de cara al futur

Amador Marqués, portaveu d'Unitat d'Aran, ha destacat que «cal vetllar per la prevenció de forma contínua i de cara al futur», i ho ha centrat de forma especial en el sector agroalimentari, tenint en compte que durant uns períodes de «any augmenta la població estacionària. El portaveu del PSC, Fèlix Larrosa, ha demanat que es posin a l'abast de tothom els recursos necessaris i ha valorat el lideratge que la Diputació pot tenir en aquest procés.

Per la seva banda, la portaveu de JxCat, Rosa Pujol, ha volgut «donar un suport explícit al sector agroalimentari, pimes, autònoms, turisme i cultura pel que estan patint", alhora que «s'ha procurat donar resposta a les seves demandes». Finalment, ha reclamat «unitat, fortalesa i compromís per part de tothom». La portaveu d'ERC, Mercè Carulla, que ha dit que la Diputació de Lleida està al costat del territori i de les persones que, d'una manera o altra, han patit o pateixen la pandèmia. Carulla ha recordat també que «s'està treballant sobre el terreny, amb un potencial humà molt important i de forma transversal».


Comentaris

envia el comentari