Catalunya Diari

La Diputació de Lleida anuncia ajuts específics per als ens locals per lluitar contra el despoblament

La institució també posarà en marxa la Càtedra de Repoblament conjuntament amb la UdL

La Diputació de Lleida posarà en marxa ajuts específics per afavorir el repoblament. Així ho han anunciat aquest dimarts el president Joan Talarn i el vicepresident Jordi Latorre en la jornada sobre el despoblament que s'ha celebrat a Fira de Lleida coincidint amb la celebració de Municipàlia.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

D'altra banda, han destacat la posada en marxa conjuntament amb la Universitat de Lleida (UdL) de la Càtedra del Repoblament, que en poques setmanes rebrà el vistiplau definitiu. Talarn i Latorre també han posat de relleu l'aplicació en l'actual mandat de criteris de discriminació positiva per als ajuts a municipis en risc de despoblament. El 20% dels ajuts de la diputació lleidatana, més de 6 milions anuals, s'han repartit seguint aquests criteris. 

Pla americà del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, intervenint en la jornada sobre el despoblament en el marc de Municipàlia, el 19 d'octubre del 2021.
Pla americà del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, intervenint en la jornada sobre el despoblament en el marc de Municipàlia | LleidaDiari.cat

Volen dur a terme accions efectives

El govern de la Diputació de Lleida ha aprofitat la jornada sobre el despoblament per fer balanç de les actuacions dutes a terme els dos últims anys en aquest àmbit i encarar la recta final del mandat amb accions que «siguin efectives, tot i que no hi ha temps perquè siguin definitives, ja que cal afrontar dècades en què res es feia per frenar el degoteig de pèrdua de població als municipis més petits», ha dit Joan Talarn.
 

El vicepresident primer Jordi Latorre ha explicat que la diputació està acabant l'orientació i la lletra petita per aprovar les bases que han de regir els primers ajuts en favor del repoblament de la institució. En aquest sentit, ha dit que, després d'escoltar els diferents actors, entitats, associacions, municipis i consells comarcals, s'ha vist la necessitat de centrar els esforços en ajudar i acompanyar els ens locals lleidatans en els àmbits de l'habitatge, a l'hora de pensar i dissenyar projectes socioeconòmics que marquin la diferència, i en contribuir a finançar projectes ja existents.

Càtedra de Repoblament amb la UdL

Talarn i Latorre també s'han referit a la posada en marxa amb la UdL de la Càtedra de Repoblament. En aquest sentit, han explicat que es preveu en «poques setmanes» l'aprovació definitiva d'aquesta iniciativa, que és «fruit de la capacitat del govern d'escoltar, consensuar i acordar amb els grups de l'oposició», ha remarcat Latorre.
 

La Càtedra, «ha començat a fer el seu camí i la intenció és que s'enlairi totalment en els pròxims mesos», ha afegit.
 


Comentaris

envia el comentari