Catalunya Diari

La Diputació de Lleida incrementa un 4,6% el pressupost per a 2022

El projecte presentat avui, de 143.688.886 euros, es preveu aprovar al mes de desembre

El govern de la Diputació de Lleida ha presentat aquest divendres el projecte dels pressupostos de la institució per a l'any 2022, que amb 143.688.886 euros, suposa un increment del 4,6% respecte del pressupost de l'any 2021.

«El projecte de pressupostos de la Diputació de Lleida per a l'any 2022 està pensat per a encarar la recuperació després de 18 mesos de viure la pitjor crisi socioeconòmica que recordem a causa dels efectes negatius de la COVID-19», ha indicat el president Joan Talarn, que ha estat acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre, la portaveu del grup d'ERC, Mercè Carulla, i la portaveu del grup de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El president Joan Talarn ha assegurat que «la recuperació del nostre territori implica ajudar també a impulsar el repoblament amb polítiques transversals que dotin els nostres municipis de la força suficient per a tornar a atraure nous veïns, raó per la qual «fem una aposta decidida per millorar la connectivitat, amb una inversió inèdita fins ara en carreteres, més de 8 milions, i plans per activar projectes singulars de repoblament, amb altres 5 milions d'euros, més el desplegament efectiu de la fibra òptica».

Imatge de la presentació dels pressupostos de la Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida incrementa un 4,6% el pressupost per a 2022 amb l’objectiu d’encarar la recuperació socioeconòmica | LleidaDiari.cat

 

Contempla una línia d'ajuts de 5 milions d'euros de suport al repoblament

El vicepresident Jordi Latorre ha posat de manifest que el pressupost de 2022 contempla una línia d'ajuts de 5 milions d'euros de suport al repoblament «en la lluita contra el despoblament, incorporant 2 milions que correspondrien a l'exercici anterior, la qual cosa suposa una inversió de 7 milions d'euros per a rehabilitació 'habitatges, promoure la contractació de personal tècnic pels ajuntaments per tal de redactar projectes que lluitin contra el despoblament, i ajudar aquelles iniciatives que ja estan portant municipis o agrupacions de municipis per tal de fer efectiva aquest impuls al repoblament".

Del projecte de pressupostos, que ha estat presentat a tots els grups de la corporació amb la intenció de ser aprovat el mes vinent de desembre, destaquen:

* Més de 2 milions destinats al suport i foment de l'activitat esportiva de base, femenina i inclusiva.

* 1,3 milions per al Fons de Contingència General.

* Una reserva de fins a 600.000 euros per a inversions de caràcter extraordinari que puguin precisar els municipis.

* Més de 700.000 euros a la participació en fires i la promoció de l'emprenedoria local a través de Globalleida.

*500.000 euros a ajuntaments i consells comarcals per accions de desenvolupament local.

* Un increment de fins a 650.000 euros les aportacions a organitzacions empresarials i vinculades a la promoció econòmica.

* Un Pla Especial d'Inversió per a la millora de les carreteres de la Diputació de 8 milions d'euros, a sumar als 4,5 per a manteniments i conservació d'estructures i l'execució del Pla de Camins iniciat a mitjans de l'any 2021, que suposa una altra inversió de 4 milions.

* Una pla d'ajut específic per afavorir el repoblament de 5 milions, amb personal tècnic per ajudar els ajuntaments a dissenyar projectes específics.

* Un Pla pilot per disposar de caixers automàtics, amb 500.000 euros, destinats a municipis petits, en risc de despoblament i entorn de muntanya.

* Un pla d'ajuts a la prevenció d'incendis, d'entre 500.000 i 750.000 euros, que incorpora la plantació d'arbres per fer front les emissions de CO2.

* Un pla per la connectivitat, de 610.000 euros, per ajudar els municipis amb major dificultat en la promoció de les tecnologies digitals.

* 600.000 euros en plans de promoció turística de municipis i comarques.

* Suport a les entitats professionals amb convenis que superen els 240.000 euros per promocionar l'hostaleria, els càmpings i el turisme de neu.

* Una línia de suport a la producció teatral i audiovisual, dotada amb 400.000 euros.

* Es duplica l'aportació a les activitats culturals al territori, arribant als 800.000 euros.

* 700.000 euros per ajuts als municipis per a projectes de millora del patrimoni local i es crea una línia per a equipaments culturals a pobles de menys de 400 habitants.

* Consolidar els plans de suport als ajuntaments en matèria de Salut amb 5 milions per a despesa corrent i 6 milions per a inversions locals.

* Fins a 2 milions per a entitats sociosanitàries i del tercer sector.

* Prop d'un milió i mig d'euros per a la promoció de les polítiques efectives d'Igualtats als municipis i la sensibilització en cooperació internacional.

* 600.000 euros per a estudiar i impulsar polítiques d'habitatge als municipis i les comarques.

L'Àrea d'Igualtat ha multiplicat per tres el seu pressupost

Mercè Carulla, portaveu d'ERC, ha posat en relleu que l'Àrea d'Igualtat, creada l'any 2019, ha multiplicat per tres el seu pressupost en aquests dos anys i ha destacat que «aquests pressupostos reafirmen els canvis estructurals impulsats per l'actual govern, el de la governança republicana, fonamentat en plans econòmics objectivables i equitatius, l'aplicació de criteris de discriminació positiva i l'activació de bestretes».

Rosa Pujol, portaveu del grup de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme ha destacat que la inversió des del Patronat serà de 5 milions d'euros. «Es tracta d'un pressupost per consolidar el record històric, sense precedents, de nombre de visitants i pernoctacions», ha dit. «Després de l'emergència sanitària i la incertesa econòmica i social, des del Patronat, ens agrada jugar la Champions i anem a més; i volem convertir aquesta crisi sanitària en una oportunitat pel nostre territori per seguir creixent i consolidant la nostra oferta turística», ha afegit.


Comentaris

envia el comentari