Catalunya Diari

Un donant de l'Arnau de Vilanova propicia 5 trasplantaments en plena pandèmia

El dispositiu va activar més d'un centenar de professionals

Pla general de la façana principal de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida
Un pacient de l'Arnau realitza una donació multiorgànica | LleidaDiari.cat

Un donant de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida va propiciar cinc trasplantaments durant la segona setmana de juliol, en ple rebrot de la covid-19 a Segrià, segons ha informat el Departament de Salut.

L'equip de coordinació de trasplantaments del centre va fer possible una donació multiorgànica que ha permès fer cinc trasplantaments a quatre persones que els esperaven, un d'ells multivisceral (que implica més d'un tipus diferent d'òrgans). El dispositiu va mobilitzar més de 100 professionals sanitaris i no sanitaris de diferents hospitals o entitats, un d'ells de l'Estat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'«esforç» necessari per portar a terme les donacions

La coordinadora de trasplantaments del centre, Mariona Badia, ha explicat que una família va manifestar que volia donar els òrgans del seu familiar mort i, tot i la complexitat del moment, es va fer l'«esforç» necessari per portar a terme les donacions. L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) va coordinar el dispositiu que mobilitzava tres equips extractors de Barcelona i un quart des d'un altre centre de l'Estat, aquest darrer en suport de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), per un pacient que es trobava en situació d'urgència zero.

El transport aeri d'aquest últim equip es va dur a terme en col·laboració amb l'Aeroport d'Alguaire, que va allargar el seu horari d'obertura fins a la matinada per poder acollir el vol. El dispositiu va mobilitzar més de 100 professionals sanitaris i no sanitaris de diferents hospitals o entitats. «En uns moments de tensió, cansament i estrès acumulat a causa de la pandèmia de la Covid-19, és d'agrair el sobreesforç que fan els professionals sanitaris per tirar endavant una donació amb tot el que això suposa», ha comentat el director de l'OCATT, Jaume Tort.

La generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies

L'OCATT i el Sistema de Salut de Catalunya han destacat la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, «que gràcies al seu gest altruista han fet un regal de vida i d'esperança a moltes persones que ho esperaven». Han reconegut també la «feina i el compromís» dels professionals sanitaris i no sanitaris.


Comentaris

envia el comentari