Catalunya Diari

Donen per controlat el brot de covid a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida

El perfil del malalt ha canviat i presenta menys gravetat, és més gran i molts ingressen per altres patologies

El brot de covid de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova està controlat i la planta seguirà amb la seva activitat normal a partir d'avui. Segons ha explicat el cap de la planta covid ​​de l'hospital, José Luis Morales, el d'aquesta setmana és el segon brot de càvid en dos anys al centre i «entra dins de les estadístiques de qualsevol hospital».

Els positius, els quals no ha xifrat, estan aïllats i el metge destaca que estan ingressats amb covid, però no per covid, és a dir, que la causa dels seus ingressos ha estat per altres patologies que no deriven del coronavirus. Per això Morales hagi insistit que el brot «s'ha controlat durant les primeres 48 hores» i està seguint el curs de qualsevol altre brot infecciós com també podria ser de la grip.

Avui dia, l'Arnau de Vilanova té dues plantes obertes per a pacients covid, encara que no a plena capacitat, ja que encara queden llits lliures per poder ingressar més persones durant el cap de setmana. El perfil dels pacients ha canviat els últims dies i, ara, el 40% pertanyen a la variant òmicron, 30% a la delta i el 30% restant encara està per determinar.

Pla mitjà llarg dels doctors José Luís Morales Rull i Jesús Caballero
Donen per controlat el brot de covid a l'Arnau de Vilanova | LleidaDiari.cat

Els pacients amb òmicron ingressen de forma més lleu

En aquest sentit, Morales ha explicat que «els pacients amb òmicron ingressen de forma més lleu», de fet, el nombre de semicrítics per covid ​​fa unes setmanes era del 30% i ara és d'un 3%. El mateix està passant amb els ingressos a UCI, que abans es podien registrar fins a 1 al dia i des de començament de setmana amb prou feines se n'han registrat 2.

Pel que fa a la vacuna, el 33% dels ingressats no estan vacunats i, el que sí que hi són, mostren una tendència de patologia menys greu, per la qual cosa el metge ha recordat que «la vacuna no evita el contagi, però sí la malaltia greu». Finalment, Morales ha fet una crida perquè la població «estigui tranquil·la», i que, en cas de donar positiu i la simptomatologia és lleu, no acudeixin a un centre d'atenció primària.

«Si el pic que hi ha hagut a la primària s'hagués traduït tot en ingressos, no hi hauria hagut hospital que ho fos aguantat», ha conclòs. Paral·lelament, el responsable de medicina intensiva de l'Arnau i de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, Jesús Caballero, ha informat que entre els 2 centres hi ha 20 ingressats a l'UCI per covid, un 75% dels quals són homes amb una mitjana d'edat de 60,2 anys.

L'estada mitjana a l'UCI és de 15,2 dies i, actualment, la majoria d'ingressos són de la variant delta, un 45% no vacunats, un 40% amb la pauta incompleta i un 15% amb 2 dosis.


Comentaris

envia el comentari