Catalunya Diari

Les dones són majoria als escalafons més alts de la plantilla de la Paeria

Suposen el 52% dels alts càrrecs, el 60% del funcionariat amb nivell A1 i el 83% de l'A2

La Paeria de Lleida
Imatge d'arxiu de la Paeria de Lleida | LleidaDiari.cat

La plantilla laboral de l'Ajuntament de Lleida compta amb una clara majoria de dones (57,6%), que es reflecteix també en els escalafons més alts del funcionariat. Un 52% dels alts càrrecs, un 60% del funcionariat de nivell A1 i un 83% del de nivell A2 està compost per treballadores, segons les dades que ha donat a conèixer avui el paer en cap, Fèlix Larrosa, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora internacionalment demà.

L'alcalde ha mostrat la seva satisfacció per la feminització de la plantilla municipal, una dada més que mostra com la Paeria «és una administració que aposta per la igualtat a tots els nivells». «Ens sentim orgullosos de la feina que fan les treballadores i els treballadors d'aquesta casa. L'Ajuntament de Lleida és una administració sense sostres de vidre per les seves funcionàries, que estan plenament capacitades i empoderades per arribar als escalafons més alts, i en tots els casos es garanteixen retribucions equitatives, com marca la legislació», ha assegurat Larrosa.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les dones són majoria en 13 de les 18 àrees de treball municipals, amb una especial presència a les de Benestar Social i Educació i Infància, però amb un paper rellevant en tots els departaments. A més hi ha 18 dones caps de secció per 10 homes i 8 dones caps de servei per 7 homes, dins l'apartat d'alts càrrecs.

Amplis beneficis socials

L'Ajuntament de Lleida ofereix als seus treballadors i treballadores un important nombre de prestacions socials per beneficiar les famílies en general i a les mares, en particular. D'una banda, les treballadores municipals tenen dret a setze setmanes ininterrompudes de permís de maternitat, que són ampliables, en els casos de part, acolliment o adopció múltiple, a dues setmanes més per cada fill o filla a partir del segon i en pot gaudir qualsevol dels dos progenitors. En el cas de filiació biològica les sis primeres setmanes posteriors al part són de descans obligatori per a la mare. El permís de paternitat tindrà una duració de vuit setmanes, que s'ampliaran fins a setze de manera progressiva durant els anys 2020 i 2021.

Les empleades municipals també tenen dret a una hora d'absència del treball per lactància d'un fill menor de dotze mesos. Aquest dret es pot substituir per una reducció en mitja hora a l'inici i al final de la jornada o, en una hora a l'inici o al final de la jornada, amb la mateixa finalitat. A més, pot ser exercit indistintament per un o altre dels progenitors, en el cas que tots dos treballin. La funcionària també pot sol licitar la substitució del temps de lactància per un permís retribuït que acumuli en jornades completes el temps corresponent.

Les jornades especials per a mares

Pel que fa a les reduccions de jornada, la Paeria facilita a mares i pares la possibilitat d'una reducció d'un terç o de la meitat de la jornada de treball, amb la percepció del 80% o del 60% de la retribució, per a tenir cura d'un fill o filla menor de sis anys, sempre que se'n tingui la guarda legal. Fins als dotze anys es podrà gaudir igualment d'una reducció de la jornada, amb la reducció proporcional de retribucions. Aquest dret podrà ser exercit indistintament per un o altre dels progenitors.

L'Ajuntament també facilita que els treballadors i treballadores municipals puguin obtenir una excedència voluntària per a tenir cura d'un fill o filla, amb una durada màxima de tres anys des de la data de naixement, acollida o adopció. Aquest dret pot ser exercit indistintament per un o altre dels progenitors.


Comentaris

envia el comentari