Catalunya Diari

Les dones comencen a treballar gratis fins a finals d'any, segons la UGT

El sindicat posa en marxa la campanya #JoTreballoGratis per conscienciar sobre la bretxa salarial que pateixen les dones treballadores

Imatge d'una reunió empresarial
LA UGT posa en marxa la campanya #JoTreballoGratis per conscienciar sobre la bretxa salarial que patim les dones treballadores | LleidaDiari.cat

La UGT ha engegat la campanya #JoTreballoGratis per denunciar que a l'Estat espanyol, aquest any, les dones treballaran gratis a partir d'aquest dimecres, 11 de novembre, i fins al final d'any, a conseqüència de la bretxa salarial.

Amb aquesta campanya la UGT pretén conscienciar, en primer lloc, a totes les treballadores i treballadors sobre aquesta discriminació per raó de sexe, que té una repercussió severa en els salaris de les dones i que s'accentua encara més després de la jubilació, provocant que un elevat percentatge de dones -que han tingut una ocupació al llarg de tota la seva vida- tinguin pensions més baixes i passin a estar en risc de pobresa. Així mateix, la pandèmia ha donat visibilitat a sectors fortament feminitzats que han estat al capdavant de la crisi sanitària amb salaris baixos i condicions de treball inferiors a les dels companys homes.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La bretxa salarial a Espanya és del 14%

Segons la font Eurostat, amb dades referides al 2018, la bretxa salarial (en salari hora), a la UE és del 14,8%, a la zona euro del 15,9%, i en el cas de Espanya la bretxa salarial és del 14%, de manera que les treballadores espanyoles treballen gratis des de l'11 de novembre fins al 31 de desembre de 2020.

Són 51 dies que les dones treballem més que els homes si poguéssim optar a obtenir els mateixos guanys. En comparativa amb la campanya de l'any passat s'ha reduït la bretxa salarial en 4 dies menys, però encara ens queden molts anys (fins al 2046 segons la CES) per aconseguir, amb aquest ritme, la igualtat salarial plena. I més si se segueix retardant la directiva europea sobre Transparència Salarial, que ara ha passat del 4 de novembre al 15 de desembre.

Endeguen a Lleida projectes que fomenten la inclusió i la igualtat

La Paeria ha adquirit 183 contes que ha distribuït en lots entre les 18 escoles bressol i les ludoteques municipals per fomentar la inclusió i la igualtat, amb la col·laboració de les famílies. La iniciativa forma part del projecte de Coeducació que s'ha posat en marxa aquest trimestre per fomentar valors com l'empatia, la solidaritat, l'estima, la solidaritat, el coratge o la diversitat des de l'etapa infantil. L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, juntament amb la tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, han visitat aquest dimarts l'Escola Bressol Gargot, al barri Universitat, i han presentat aquests nous títols, com ara, 'T'estimo (quasi sempre)' i 'Les princeses també es tiren pets'.

La regidoria d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes ha reforçat el material educatiu de la xarxa d'Escoles Bressol Municipals i de les Ludoteques amb contes inclusius i coeducatius amb el tractament, per mitjà de relats, de temàtiques com l'amistat i la convivència, la diversitat afectiva i sexual, els diferents models familiars, la revisió d'estereotips de gènere, la prevenció de l'assetjament, les emocions o la resolució de conflictes.

El projecte s'estendrà també a les escoles artístiques municipals

La tinent d'alcalde Sandra Castro ha explicat que el projecte s'estendrà també a les escoles artístiques municipals. «És un projecte gran, molt relacionat amb espais segurs als àmbits educatius i el que fem és, per una banda, formar a les professionals de bressol, ludoteques i de les escoles artístiques municipals i, per l'altra, en l'àmbit de les escoles bressol i les ludoteques hem ampliat la col·lecció de recursos que tenen amb un seguit de contes que treballen la diversitat, diversitat de gènere, que miren de trencar els estereotips perquè tant els educadors com les famílies puguin interioritzar aquests temes i treballar-los també amb els seus infants», ha explicat Castro.

Des de la Paeria expliquen que la coeducació és l'acció educativa fonamentada en reconeixement de les potencialitats i individualitat de tot l'alumnat, independentment del seu gènere, potenciant d'aquesta manera la igualtat d'oportunitats. L'Ajuntament vol treballar en aquesta igualtat des de les edats primerenques i amb aquest objectiu s'han adquirit 183 contes que treballen temàtiques com l'amistat i la convivència, la diversitat afectiva i sexual, els diferents models de família, les emocions, les noves masculinitats, la prevenció de l'assetjament, la prevenció de l'abús sexual, la resolució de conflictes, la revisió d'estereotips de gènere o la violència zero.

El projecte de Coeducació està subvencionat pel 'Pacto de Estado contra la violencia de género'

Entre els títols que formen part d'aquesta nova col·lecció de relats infantils hi figuren 'T'estimo (quasi sempre)', d'Anna Llenas, que tracta de la capacitat de mantenir l'amistat malgrat les diferències; 'Les princeses també es tiren pets', d'Ilan Brenman i Ionit Zilberman, que permet treballar i desmitificar, des de l'humor, la perfecció que s'ha atribuït socialment a les princeses o 'La Perruca de Luca', el nom que rep una activitat de coeducació a l'aula que integra un conte, activitats i recursos d'animació amb l'objectiu de trencar amb els estereotips de gènere.

El projecte de Coeducació està subvencionat pel 'Pacto de Estado contra la violencia de género'. Entre els objectius d'aquest pacte hi ha la sensibilització i la prevenció. Amb aquest projecte, la regidoria vol donar a conèixer i sensibilitzar la comunitat educativa sobre la necessitat de corregir les discriminacions i valorar les diferències enriquidores dels dos sexes a través dels contes.


Comentaris

envia el comentari