Catalunya Diari

La DOP Pera de Lleida preveu una collita més curta però de gran qualitat

L'empresari Tatxo Benet apadrina l'inici de la recol·lecció de la varietat Conference

Pla mitjà de l'empresari Tatxo Benet collint peres Conference de la DOP Pera de Lleida en un finca de Torrelameu
La DOP Pera de Lleida preveu una collita més curta però de gran qualitat | LleidaDiari.cat

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida ha donat el tret de sortida aquest dimarts a la collita de la varietat Conference. El Consell Regulador encara la campanya amb optimisme i bones expectatives pel que fa a qualitat, malgrat que la davalla de producció en pera prevista per aquesta campanya al conjunt de Catalunya.

El potencial productiu de la DOP Pera de Lleida se situa entre els 7 i els 9 milions de quilos de les tres varietats de pera autoritzades, la Llimonera, la Blanquilla i la Conference. El periodista i empresari Tatxo Benet ha apadrinat la collita d'aquesta campanya de la DOP Pera de Lleida, una iniciativa que tindrà continuïtat a partir d'ara amb l'elecció cada any d'una personalitat reconeguda lleidatana.

La DOP Pera de Lleida ha de complir uns paràmetres de qualitat

La producció de la DOP Pera de Lleida ha de complir uns paràmetres de qualitat definits pel Consell Regulador, i les peres que es comercialitzen sota aquest segell obtingut fa onze anys han hagut de ser conreades d'acord amb un protocol de bones pràctiques agrícoles i només es poden manipular en les centrals i magatzems autoritzats.

El Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida està integrat per les empreses Actel, Fruits de Ponent i Fruilar. Els seus socis conreen unes 600 hectàrees de peres de les tres varietats autoritzades (Conference, Blanquilla i Llimonera), repartides entre el Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues. Fa uns nou anys, aquestes tres firmes van crear l'empresa Top Quality Fruits, SL, que s'encarrega de comercialitzar de forma unificada les varietats de peres emparades sota la DOP Pera de Lleida sota la marca Edenia.

Una collita més curta però de gran qualitat

Enguany, la calor ha provocat que la collita de la DOP Pera de Lleida s'avancés entre 10 i 15 dies, fet que ha provocat que aquesta primera setmana d'agost coincideixi la recol·lecció de la varietat Blanquilla amb la de la pera Conference. La Conference, que és la de collita més tardana de les tres varietats que inclou la DOP, s'acostuma a collir la segona quinzena d'agost i representa un 66% del total recol·lectat, mentre que la llimonera (la primera que es cull) representa un 18% i la Blanquilla, un 16%.

En general, la campanya de pomes i peres de tota Europa és inferior que altres anys i les previsions de collita de les empreses que formen part de la DOP, segons els rendiments d'enguany, oscil·laran voltant dels 9,5 milions de quilos de peres de les que aproximadament tres quartes parts (7 milions de quilos) compliran els estrictes requisits de la DOP i podran ser venudes sota la marca DOP Pera de Lleida. Aquesta xifra representa al voltant del 15% del total de la pera que es produeix a les comarques lleidatanes.

Les principals cadenes de distribució ja compten amb la nova pera llimonera

La calor, a més d'avançar la collita, també ha beneficiat l'assoliment amb escreix dels graus Brix que necessita la pera per a ser dolça. Així doncs, les peres de la DOP Pera de Lleida surten al mercat amb òptimes condicions gustatives i una bona qualitat de russeting pel que fa a la varietat Conference, segons ha explicat el president del Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol.

Pujol ha explicat que les principals cadenes de distribució ja compten amb la nova pera llimonera als seus lineals des de la setmana passada i, a mesura que les noves varietats acompleixin els paràmetres de duresa i continguts de sucre exigits per la DOP Pera de Lleida, també aniran arribant als lineals.


Comentaris

envia el comentari