Els barris de Lleida que ja han iniciat la recollida de residus porta a porta

Els barris de Lleida que ja han iniciat la recollida de residus porta a porta

Comença la recollida porta a porta en una part dels barris de Pardinyes i Balàfia de Lleida | LleidaDiari.cat

Els barris de Pardinyes i Balàfia de Lleida han començat la recollida selectiva de residus porta a porta en una part. En concret, l'Ajuntament de Lleida hi ha implantat en marxa un sistema mixt de recollida.

 

Per un costat, es fa el porta a porta pel paper i cartó, envasos lleugers i la resta, mentre que la matèria orgànica es manté en els contenidors de l'espai públic, però amb un sistema electrònic de control d'accés. El vidre continua recollint-se amb el contenidor actual. Amb aquesta implantació, Lleida amplia aquest model de recollida de brossa a més de 4.500 habitatges, ja que a la zona on s'aplica des d'aquest diumenge cal afegir Ciutat Jardí i Vila Montcada, on va començar a introduir-se fa dos anys.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El tinent d'alcalde i regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha recordat que l'objectiu marcat que s'han marcat des de la regidoria és aconseguir com a mínim fer el 70% de recollida selectiva en aquestes zones de Pardinyes i Balàfia. Talamonte ha reiterat la voluntat de l'equip de govern a incorporar el servei de recollida selectiva en tota la ciutat i en el menor temps possible. «És una voluntat ferma del Govern de la Paeria, però també ens obliguen les directrius europees», ha assenyalat.

 

Un sistema mixt de recollida

Tant a Pardinyes com Balàfia, s'ha implantat un sistema mixt de recollida. Per un costat, es fa el porta a porta pel paper i cartó, envasos lleugers i la resta, mentre que la matèria orgànica es manté en els contenidors del carrer, però amb un sistema electrònic de control d'accés mitjançant clauers personals. El vidre se segueix recollint amb el contenidor actual.

 

Una novetat és l'habilitació de cinc contenidors per a la recollida del tèxtil sanitari, el qual només s'activa en els codis dels veïns que ho necessitin. Aquests es poden obrir amb els mateixos clauers que l'orgànica. Fins ara totes les bosses i clauers que els serveis municipals han repartit entre els veïns ja estan activats. En el cas dels blocs plurifamiliars amb més de cinc habitatges, l'aportació del paper i cartó es realitza amb un bujol comunitari amb el qual les llars no cal que emmagatzemin el paper a casa.

 

Els residus s'han de treure entre les 20 i les 22 hores. Els contenidors de matèria orgànica i vidre, que hi ha al carrer, es poden utilitzar cada dia de la setmana. La fracció 'resta' es recollirà els dijous. Els envasos, dijous i diumenge. El paper i cartó, els diumenges. Pel que fa als comerços, també podran treure el cartó els divendres al vespre.

 

Campanya informativa i App

Abans de la posada en marxa del servei, la Paeria va posar en marxa una campanya per informar als veïns de la zona durant la qual s'han visitat tots els habitatges per donar a conèixer els canvis als ciutadans i lliurar-los el kit del porta a porta. En concret, s'han repartit bosses pel paper, bosses per als envasos i la resta i bosses compostables per a l'orgànica. També s'ha lliurat un cubell airejat per facilitar la separació de l'orgànica a la cuina, dos clauers per a l'obertura dels contenidors d'orgànica, un magnètic amb el calendari de recollida i un díptic informatiu.

 

Per tal d'aclarir qualsevol dubte sobre el nou sistema de recollida selectiva, l'Ajuntament de Lleida també ha habilitat una oficina d'informació al carrer Pere de Cavassèquia, 48, amb un horari d'atenció, de dilluns a divendres, de 16 a 19 hores. També s'hi pot contactar a través de l'adreça electrònica info@portaaportalleida.com i el telèfon de contacte 671.33.68.65. Al mateix temps, la Paeria ha posat a disposició de la ciutadania una app sobre el sistema de recollida porta a porta.