Catalunya Diari

Down Lleida denuncia el pub que dissabte no va deixar entrar joves amb discapacitat intel·lectual

Persones de l'entitat s'han trobat en dues ocasions recentment amb la mateixa problemàtica

Algunes de les persones que dissabte no van poder entrar al pub Fissure de Lleida. | LleidaDiari.cat

La presidenta de l'associació Down Lleida, Pilar Sanjuan, ha presentat aquest dilluns al jutjat de guàrdia de Lleida una denúncia contra el pub Fissure per no permetre l'entrada a un grup de joves amb discapacitat intel·lectual en dues ocasions, el 31 de març i el dissabte 8 d'abril. En la primera ocasió, catorze persones amb Síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals no van poder entrar perquè els responsables del local van argumentar que s'estava celebrant una festa privada, i el 8 d'abril un dels monitors va entrar sol i va comprovar que no hi havia cap festa privada, encara que tampoc van deixar entrar el grup, segons ha explicat la presidenta. La junta directiva de Down Lleida assegura a la seva pàgina web que també presentarà reclamació a l'Agència Catalana de Consum per la vulneració dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual recollits en la Convenció Internacional dels Drets de les persones amb Discapacitat de l'ONU, ratificada per Espanya el 2007.

Paral·lelament, durant el matí de dilluns, Sanjuan s'ha reunit amb el propietari del local, que s'ha personat a la seu de Down Lleida davant la dimensió social que ha aconseguit aquesta discriminació, segons ha explicat en un comunicat la federació Down Espanya, que ha donat suport a la denúncia presentada per l'entitat per un episodi que ha qualificat d'«anacrònic». La presidenta ha ratificat la seva intenció de presentar la corresponent denúncia, «no amb la intenció que multin el local o que el tanquin durant una temporada, sinó perquè aquest lamentable fet no torni a succeir mai». També ha portat la queixa davant la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, i fonts del departament han explicat que la consellera, Dolors Bassa, ha parlat amb l'entitat, i han recordat que la Llei d'igualtat de tracte que va proposar el Govern -ara en tràmit en el Parlament per la via urgent- ho capacitarà per actuar davant discriminacions.

La federació estatal -que agrupa 92 associacions- ha apuntat que l'article 512 del Codi Penal sanciona amb entre un i quatre anys d'inhabilitació professional qui, exercint la seva activitat laboral, denegui a una persona una prestació a la qual tingui dret per raó de la seva discapacitat, entre altres aspectes. El president de Down Espanya, José Fabián Cámara, ha afirmat: «No s'entén que una societat madura i moderna segueixi consentint vulneracions pròpies d'altres èpoques. La inclusió efectiva requereix que la societat assumeixi la realitat de la diversitat en el seu si».

Sanjuan ha ressaltat que «és necessari que el col·lectiu de propietaris i personal d'accés d'aquests locals entenguin d'una vegada que les persones amb síndrome de Down tenen els mateixos drets que la resta de la societat». En aquest sentit, ha destacat el fet que els clients d'aquest tipus d'establiments se sensibilitzin davant vulneracions tan nocives com aquesta i «es converteixin en agents transmissors de la inclusió en l'oci».

Després de fer pública la prohibició de l'entrada al pub, han estat molts els suports que ha rebut l'associació.


Comentaris

envia el comentari