Catalunya Diari

L’ecografia pulmonar té major precisió que la radiografia de tòrax per a pacient amb covid

El valor predictiu negatiu de l’ecografia és molt rellevant, cosa que permet descartar patologia pulmonar i evitar derivacions als serveis d’Urgències dels hospitals

Investigadores i investigadors de l'atenció primària de Lleida, la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol han publicat fa poc un estudi que determina que l'ecografia pulmonar presenta una major precisió que la radiografia toràcica per diagnosticar la pneumònia causada per la COVID-19.

La investigació, elaborada amb la participació de més de 200 pacients del CAP Balaguer entre març i setembre de 2020, s'ha dut a terme amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Noguera. L'estudi, que porta per títol 'Higher accuracy of lung ultrasound over chest X-ray for early diagnosis of Covid-19 pneumonia', ha estat publicat a la revista d'alt impacte International Journal of Environmental Research and Public Health.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge d'una radiografia de tòrax
L’ecografia pulmonar presenta una major precisió que la radiografia de tòrax per al diagnòstic de pneumònia per COVID-19 | LleidaDiari.cat

Segons expliquen els autors de l'estudi (Javier Martínez, José María Palacín, Jesús Pujol, Cristina García, Montse Crespo, Carles Comas i Marta Ortega), el diagnòstic precoç de pneumònia per COVID-19 és de vital importància per començar el tractament més apropiat en fases inicials de la malaltia.

L'ecografia pulmonar és l'eina de major precisió que hi havia en aquest nivell assistencial

Tenint en compte que la major part dels pacients amb COVID-19 són atesos a l'atenció primària, és molt rellevant el fet que els resultats de l'estudi provin que l'ecografia pulmonar és l'eina de major precisió que hi havia en aquest nivell assistencial per identificar quins pacients amb COVID-19 poden desenvolupar una pneumònia, sobretot per a aquells que presenten una malaltia intersticial greu. En aquests casos, la capacitat de l'ecografia per detectar el malalt greu és del 100%, segons els resultats publicats.

L'edat mitjana dels pacients inclosos en aquest estudi és de 49 anys; el 58% són homes i el símptoma més comú que presentaven era febre en el 72% dels casos. Només el 3,7% dels pacients presentaven en el moment de l'admissió els quatre símptomes associats a la COVID-19 (tos, dificultat respiratòria, febre per sobre de 37 °C i saturació d'oxigen per sota del 95%).

Marta Ortega, cap d'Àrea de Desenvolupament Professional de la Direcció d'Atenció Primària de Lleida, explica que la incorporació de l'ecografia com a prova per als pacients amb COVID-19 sospitosos de pneumònia ajudarà a millorar la presa de decisions per part dels facultatius respecte al pacient, i optimitzarà els recursos assistencials. Segons l'estudi, el valor predictiu negatiu de l'ecografia és molt rellevant i, com a conseqüència, aquesta eina diagnòstica permet descartar patologia pulmonar i evitar derivacions als serveis d'Urgències dels hospitals.

Complementar la valoració del pacient en el punt d'atenció

Així mateix, Marta Ortega informa que, des de fa uns anys, al territori de Lleida s'ha implementat progressivament l'ús de l'ecografia a l'atenció primària a efectes de complementar la valoració del pacient en el punt d'atenció i, durant la pandèmia, això ha permès poder diagnosticar pacients amb pneumònia per COVID-19 fins i tot en les fases inicials de la pandèmia, quan no es disposava de proves RT-PCR.

La formació i la implementació de l'ús de l'ecografia a l'atenció primària de Lleida com a línia estratègica per a professionals sanitaris va començar l'any 2012 i ha tingut continuïtat anual fins a l'actualitat. Aquest esforç s'ha vist recompensat amb aquesta publicació, que suposa el segon article científic publicat per professionals de l'atenció primària en aquesta matèria arreu del món.


Comentaris

envia el comentari