Catalunya Diari

Un 9% dels edificis antics que ha passat la inspecció tècnica a Lleida presenta deficiències

La Paeria i la Generalitat signen un conveni per al foment de la conservació i rehabilitació d'edificacions antigues

Pla sencer de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i del primer tinent d'alcalde, Toni Postius, amb la directora de l'Agència de l'Habitatge, Judith Gifreu, i el secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra
Un 9% dels edificis antics que ha passat la inspecció tècnica a Lleida presenta deficiències | LleidaDiari.cat

El 9% dels edificis antics que, fins ara, s'han sotmès a la inspecció tècnica d'edificis (ITE) a Lleida presentaven patologies greus o molt, un percentatge similar a la mitjana catalana, segons ha explicat la directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu.

Més del 60% del parc immobiliari del país tenen més de 40 anys i abans d'arribar als 45 anys han de passar aquesta inspecció. L'Ajuntament de Lleida i la Generalitat han signat aquest dilluns un conveni per al foment de la conservació i rehabilitació d'edificis d'habitatges. Així, la Paeria tindrà accés a la base de dades de la Generalitat per conèixer i fer seguiment de les deficiències detectades en edificis i instar a passar l'ITE a aquells que no ho hagin fet.

Foment de la conservació i rehabilitació d'edificis d'habitatges antics

La Paeria i la Generalitat han signat aquest dilluns un conveni per al foment de la conservació i rehabilitació d'edificis d'habitatges antics mitjançant la inspecció tècnica. Amb aquest conveni, l'Ajuntament de Lleida tindrà accés al banc de dades de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i conèixer així quins edificis de la ciutat han passat la ITE i els resultats de les inspeccions efectuades.

D'aquesta manera, la Paeria podrà controlar i fer un seguiment de totes les deficiències que s'hagin detectat. A la vegada, l'Ajuntament sabrà quins edificis han passat la inspecció, de la mateixa manera que aquells que no ho han fet malgrat tenir 45 o més anys d'antiguitat. En aquest sentit, vetllarà perquè se sotmetin a la inspecció tècnica d'habitatges, segons ha explicat el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius.

D'altra banda, la Paeria es compromet a efectuar assessorament a aquelles comunitats de propietaris per tal que duguin a terme actuacions de reforma o rehabilitació en els edificis en què s'hagi detectat algun tipus de problema o deficiència. Amb aquesta finalitat, la Generalitat va posar en marxa préstecs bonificats a interès zero perquè les comunitats puguin assumir el finançament d'aquestes actuacions i pugui retornar els diners de forma fraccionada durant els següents quinze anys, segons ha exposat la directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu.

Només el 36% dels edificis obligats a passar l'ITE a la demarcació de Lleida ho han fet

El compliment de les ITE a finals del 2019 a la demarcació de Lleida era del 36%, és a dir, dels 10.521 edificis residencials que tenen el deure de passar la inspecció, només s'hi ha sotmès un total de 3.743. Al conjunt de Catalunya, la mitjana és del 51%. Pel que fa a Lleida ciutat, han passat la inspecció, fins al 31 de maig d'enguany, un total de 1.615 edificis residencials.

Postius ha destacat que la signatura del conveni suposa un «punt de partida» en les polítiques d'Agenda Urbana de Lleida que suposa un programa «ambiciós» i que té la reforma i rehabilitació d'edificis antics entre les seves prioritats. El responsable municipal ha remarcat la necessitat d'actuar des de les administracions públiques per evitar la degradació de zones com ara el Centre Històric i les zones més envellides dels diferents barris de la ciutat.

El conveni l'han signat, per part de l'Ajuntament de Lleida, l'alcalde Miquel Pueyo i el primer tinent d'alcalde Toni Postius, i el secretari de l'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, i la directora de l'Agència de l'Habitatge, Judith Gifreu, per part de la Generalitat. Pueyo ha posat en valor la col·laboració amb el Govern existent en aquest i altres àmbits.

Primer acte oficial presencial a la Paeria de Lleida després de l'estat d'alarma

L'alcalde de Lleida ha destacat que la signatura del conveni en matèria d'habitatge és el primer acte oficial de caràcter presencial que acull la Paeria després de l'aixecament de l'estat d'alarma i, per això, «té un valor simbòlic potent». Pueyo ha remarcat que en aquesta fase de «represa» el que pertoca és «tenir l'energia suficient per recuperar el desnivell o per fer l'avançament que s'ha de fer», després de l'etapa marcada pel confinament. L'alcalde també ha valorat que en els pròxims dies es complirà el primer aniversari de la signatura del govern d'entesa per conformar l'actual govern municipal per part d'ERC, JxCat i el Comú de Lleida.


Comentaris

envia el comentari