El Comú denuncia que el 70% de les contractacions de la Paeria del 2016 s’han fet per decret i sense procediment obert

El Comú denuncia que el 70% de les contractacions de la Paeria del 2016 s’han fet per decret i sense procediment obert| Text i fotografia: ACN

 

El Comú de Lleida denuncia que un 70% dels 250 contractes signats per l’Ajuntament de Lleida entre els mesos de gener i octubre del 2016 s’han fet per decret i sense procediment obert de contractació, és a dir, sense publicitat. L’agrupació d’electors demana a l’equip de govern que publiqui la totalitat dels contractes efectuats i en tràmit.

Segons la informació a què ha tingut accés i que ha recopilat en un document públic que es pot consultar al seu web, l’agrupació d’electors assegura que en els deu primers mesos de l’any la Paeria va facturar contractes per valor de 4 milions d’euros i que el procediment més utilitzat va ser el contracte menor (1,6 milions d’euros), “amb l’opacitat que això comporta”. El Comú aposta per donar major publicitat als contractes, potenciar la contractació per lots, un pla anual de previsió de contractacions, entre altres mesures, que afavoreixin que s’hi puguin presentar més empreses de la ciutat. El grup municipal critica la “manca de transparència” de l’equip de govern en aquest sentit i li demana que publiqui la totalitat de contractes efectuats i en tràmit, tenint en compte que la contractació suposa un terç del pressupost municipal.
 
Després de sol·licitar sense èxit a l’Ajuntament de Lleida la relació de contractació municipal, l’agrupació d’electors es va dedicar a recollir la informació sobre contractació per diferent vies per tal de fer-la pública, de la mateixa manera que ja va fer al juny amb les factures de la Paeria. Així, el Comú va fer un buidatge del perfil del contractant del web municipal, dels diferents decrets relacionats amb aquest àmbit, dades de la Junta de govern local i expedients de comissions informatives. Tot i això, encara hi ha 39 expedients –un 15% dels contractes- dels quals, a data del 31 d’octubre, el grup municipal no ha obtingut informació al respecte, segons ha explicat Carlos González, regidor del Comú. La voluntat del grup municipal és anar ampliant aquest document amb els nous contractes que faci a partir d’ara la Paeria. 
 
Des del Comú de Lleida consideren “fonamental” que els ciutadans de Lleida puguin saber quan i com la Paeria es gasta els recursos de què disposa i més encara en un moment en què s’han de debatre els pressupostos municipals per al 2017, tenint en compte que la contractació suposa una tercera part del pressupost municipal, segons ha defensat el regidor Sergi Talamonte. 
 
Arran dels contractes analitzats, el Comú posa de relleu l’existència d’una “abundant” contractació menor i hi veu “indicis” de fragmentació de contractes i voluntat d’evitar el procediment públic. En concret, els contractes menors i privats fets per la Paeria entre gener i octubre són 169 (66%) per un valor de 2,3 milions d’euros, segons l’agrupació d’electors. Així mateix, 180 dels 250 contractes no han tingut publicitat i s’han fet per decret (70%), sumant en total 3,5 milions d’euros. Només 39 contractes (15%), que sumen un import d’uns 500.000 euros, han tingut publicitat a través del perfil del contractant. 
 
El Comú de Lleida lamenta la manca de “transparència” municipal en aquest sentit i exigeix que des de la Paeria s’ofereixi informació de tots els contractes efectuats i en tràmit, inclosos els patrimonials i els menors, ja que “la majoria dels contractes recauen en les diferents partides genèriques anomenades ‘altres despeses'”. L’agrupació d’electors reclama “un canvi substancial” en la contractació que fa la Paeria i defensa que “hauria d’afavorir el teixit econòmic de la ciutat i no anar dirigida a determinades empreses”. 
 
Per assolir aquest objectiu, el Comú proposa potenciar la contractació per lots per tal que hi puguin concórrer també petitetes i mitjanes empreses; donar un paper “rellevant” a les decisions de la mesa de contractació, i introduir clàusules que afavoreixin aspectes ètics, de drets laborals, d’igualtat de gènere, d’inclusió social o mediambientals en la contractació o bé que serveixin per potenciar l’economia cooperativa o per excloure empreses amb casos de corrupció o malversació. Entre altres mesures, el grup municipal també planteja que la Paeria faci un pla anual de contractació, que inclogui la totalitat dels contractes de serveis, subministraments i d’obres previstos per tot l’any perquè les empreses puguin planificar-se i unir-se si cal per presentar-s’hi. Així mateix, també defensa que la totalitat dels contractes es facin per procediment obert, exceptuant els més petits.
 
L’equip de govern defensa totes les contractacions
En resposta a les declaracions del Comú de Lleida, la primera tinenta d’alcalde i regidora de Gestió dels recursos municipals, la hisenda municipal i polítiques de transparència, Montse Mínguez, ha volgut deixar clar “la Paeria, l’equip de govern i els funcionaris del Departament de Contractació estan fent les coses bé i legalment”, ja sigui “en el temps o en la forma” en què s’efectuen els diferents contractes municipals. En aquest sentit, Mínguez ha manifestat el seu suport “a la feina i a la bona tasca que s’està duent a terme”. 
 
A la vegada, ha qualificat de “contradictòries” les acusacions dels regidors del Comú en relació amb la manca de transparència que atribueixen a l’equip de govern del PSC ja que “si parlen sobre els decrets i donen informació dels contractes, vol dir que tenen accés als decrets i, a més, han participat en totes les meses de contractació”, segons ha assegurat la tinenta d’alcalde. “Poden aixecar totes les catifes i l’únic que estan demostrant és que les coses s’estan fent dins la legalitat vigent”, ha sentenciat Mínguez.