Catalunya Diari

El jutjat de Lleida desestima la demanda del veí de Torres de Segre que diu ser descendent de l'últim tsar de Rússia

El jutjat de Lleida desestima la demanda del veí de Torres de Segre que diu ser descendent de l'últim tsar de Rússia| Text i fotografies: ACN

El jutjat de primera instància número 7 de Lleida ha desestimat la demanda d'un veí de Torres de Segre David Duaigües, que assegura ser descendent de l'últim tsar de Rússia Nicolau II Alexandròvitx Romanov i la tsarina Alexandra Fiodorovna.

Després del judici, que es va celebrar el 22 d'abril, l'advocat del demandant, Sergio Hedo, assegurà que les proves d'ADN i fotogràfiques aportades a la vista demostraven de manera "claríssima" la filiació entre el seu client i el tsar. La fiscalia ja va dir llavors que les proves eren insuficients i ara el jutge ha sentenciat que "la poca fiabilitat de les proves juntament amb les contradiccions internes de la demanda, fa difícil que pugui prosperar la reclamació". D'entre els raonaments que recull la sentència per desestimar la demanda hi figura que no es tracta d'una reclamació de filiació, ja que el demandant no reclama ser reconegut com a fill sinó com a besnét i que no s'aprecia l'assemblança que el demandant assegura té amb els tsars.

"No es possible apreciar l'assemblança del demandant i els tsars a través de les fotografies aportades pel demandant, més aviat al contrari, ja que no s'assemblen", recull la sentència. Duaigües defensa que la seva àvia, enterrada al cementiri de Salt (Gironès), Maria Martí Juanola, era en realitat Maria Romanov, una de les filles del tsar. El jutge, però, explica en el seu escrit que no es tracta d'una reclamació de filiació sinó de besnét i afegeix que, en tot cas s'hauria de reclamar que l'àvia del demandant fos filla dels tsars; "però això no es fa i tampoc la mare del demandant reclama ni se li reclama res", conclou.

L'advocat de Duaigües defensava també que, d'entre les proves presentades, hi ha els resultats d'un laboratori argentí especialista que conclou que l'ADN de la Carme Martí Juanola (mare del David Duaigües) demostra en un 99.9% que és neta del tsar. Sobre aquest informe del pèrit argentí, la sentència conclou que no es veu bé la signatura, ni apareix el seu nom, que no s'ha ratificat ni judicialment ni notarial i que per tant no és fiable ni l'autoria ni el contingut.

La demanda de reclamació de filiació va ser acceptada a tràmit a Lleida el 18 de setembre de 2015. Ara el jutge ha desestimat la petició de David Duaigües, que va començar els tràmits per a aquesta reclamació als jutjats de Girona el gener del 2002. La sentència no és ferma i es pot recórrer a l'Audiència de Lleida.


Comentaris

envia el comentari