El metge lleidatà Roc Pifarré dóna nom als jardins de l’Arnau

El metge lleidatà Roc Pifarré dóna nom als jardins de l’Arnau| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

Des d'avui, el metge lleidatà Roc Pifarré dóna nom als jardins de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova. La ciutat de Lleida ha volgut homenatjar-lo avui amb un acte al que hi han participat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, la seva vídua, Teresa Ribalta, els seus germans, Pere i Joana Pifarré, diversos membres de la corporació municipal, així com el director dels SSTT Salut, Josep Pifarré, i el gerent territorial de l'ICS, Jaume Capdevila, entre altres.

Roc Pifarré va rebre l'any 2009 el Premi Internacional Ciutat de Lleida, el guardó, que la Paeria va instituir, reconeixia socialment i institucional la tasca desenvolupada en favor de la visibilització, presència o ressò internacional de la ciutat de Lleida i el seu territori més proper.
 
Roc Pifarré i Florejachs (Lleida, 1929 – Barcelona, 22 de juny de 2010) va ser metge cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA). Va ser pioner en les operacions coronàries i estava reconegut com un dels millors cirurgians a escala mundial. El doctor va cursar estudis de medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencià al 1953. Es traslladà als EUA, on amplià estudis a la Georgetown University de Washington (1956) i a la Macgill University de Montreal. Dedicat principalment a l'estudi de la patologia de l'aparell circulatori i respiratori, és autor de molts treballs de la seva especialitat i va ser cap del departament de cirurgia toràcica i cardiopulmonar del Loyola University Medical Center de Chicago, des d'on va impulsar el desenvolupament de la cirurgia cardíaca. L'any 1972 va ser el primer cirurgià del món a operar enmig d'una crisi cardíaca amb òptims resultats.
 
Al llarg de la seva carrera va obtenir diferents reconeixements, entre altres, el certificats especial del Canadà en Cirurgia Toràcica (1964), el certificat del Consell Americà de Cirurgia General (1965) i Toràcica (1967), el Premi al Mèrit Civil atorgat pel Rei d'Espanya (1980), la Stritch Gold Medal (1982) i el Faculty Member of the year (1985). Roc Pifarré també va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi (1995). El 1991 va ser guardonat com a Lleidatà Exemplar. Així mateix, va obtenir la Medalla d'Or de la Ciutat de Lleida al Mèrit Científic (1997). La Universitat de Lleida el va investir doctor honoris causa el 1999.
 
Pifarré compta amb 251 publicacions d'articles mèdics en  revistes especialitzades i 50 en llibres especialitzats. La seva recerca es va dedicar, sobretot, a l'estudi de la patologia dels aparells circulatori i respiratori. El doctor era president honorífic vitalici de la Fundació Roc Pifarré, recada a Lleida el 1993, que s'encarrega de gestionar i canalitzar la recerca biomèdica en les institucions sanitàries de la Regió de Sanitària de Lleida.