Catalunya Diari

El Museu Morera i la participació ciutadana

El Museu Morera i la participació ciutadana| Teresa Ibars

 L’alcalde de Lleida ha presentat a la Comissió de seguiment del Museu Morera l’informe tècnic que certifica la idoneïtat de l’antiga Audiència per acollir la pinacoteca i ha manifestat la voluntat que el projecte compti amb el màxim consens possible. Aquesta seria una gran notícia si fos real. Des de la CUP opinem que ens trobem davant un exemple clar de com la participació ciutadana pot reobrir temes tancats unilateralment pels òrgans de govern d’un municipi, però com alhora l’acció participativa de la ciutadania es pot acabar reduint, burocratitzant i tancant als despatxos de ca la vila.
 
A Lleida, com a resultat de la mobilització de la ciutadania, l’ajuntament va haver de convocar una Audiència Pública al setembre del 2013 per a respondre què pensava fer amb el tema del sempre desitjat i mai realitzat Museu Morera. D’aquella Audiència en sorgí una comissió de seguiment que de moment ben poca cosa ha pogut fer per incidir en la presa de decisió que ha fet al respecte la Paeria. En la darrera reunió del dia 2 d’abril, els convocats de la Comissió de seguiment del Morera varem acudir i ni tan sols varem poder aprovar l’acta anterior perquè els membres de la mateixa no l’havíem rebut. A més a més, l’alcalde només va aportar dades econòmiques referents a la remodelació de l’antiga Audiència, quan segons l’acta del 28 d’octubre de 2013, quatre de les entitats participants en la mateixa havien demanat explícitament que en la següent reunió de seguiment s’aportessin les dades novament estudiades i redimensionades de quant costaria l’equipament al costat de la Panera. Per si això no fos suficient, en aquesta reunió tampoc es va respectar, per part de l’ajuntament -i cito textualment-, allò de s’acceptaran noves incorporacions d’entitats a la comissió. Només va convocar a les que ja s’havia convocat amb anterioritat sense tenir en compte a tots aquells que n’estan interessats. 
 
Dit tot això i considerant que allò més important és resoldre la itinerància del nostre magnífic museu Morera, voldríem donar la nostra opinió. Considerem un error descartar el projecte del Pla de Museus del 1996, que convertia en un espai únic la Panera i el Museu Morera. El disseny del 96, proposava una unitat que, respectant les diferències dels dos espais, agrupava  serveis i espais comuns i ampliava l’oferta conjunta. Creiem fermament que no respectar allò projectat suposarà una important pèrdua d’oportunitats per a les dues instal·lacions. 
 
En definitiva, una vegada més l’ajuntament socialista de Lleida, amb l’alcalde Àngel Ros al capdavant, demostra que tira pel dret, decideix pel seu compte, fa cas omís dels suggeriments de l’Audiència Pública, i arriba a la Comissió de Seguiment sense que s’hagin pogut llegir les actes – potser perquè quedaria en evidència que se salta els acords?-, porta els comptes que li interessa i tot per seguir fent allò que ell i solament ell, creu que és el millor. 
 
Teresa Ibars, militant de la CUP de Lleida


Comentaris

envia el comentari