Catalunya Diari

El periodista que va engegar les investigacions policials contra Sandro Rosell assegura que empreses seves eren simples «apartats de correus»

Es tractava d'empreses subcontractades que només servien per «rentar diners negres»

Jamil Chade és un periodista brasiler, resident a Suïssa, que fa anys que es dedica a resseguir els diners que mou el futbol. Abans que ho investigués la justícia, Chade, corresponsal del diari 'Estado de Sao Paulo', va publicar articles sobre les vinculacions econòmiques de Sandro Rosell i la Federació Brasilera de Futbol, que té al capdavant a Ricardo Teixeira. Articles seus publicats el 2013 van engegar les investigacions policials i judicials que han acabat implicant a Rosell. Segons ha explicat, va ser el 2008 quan va aconseguir informacions crucials que el van orientar en la direcció correcta, però que va trigar a utilitzar. «Estàs buscant al lloc equivocat. Busca els diners a Andorra», li van dir, informacions que es van confirmar només quan va rebre un contracte el 2013.

El contracte que va rebre el 2013 | Cedida

Segons Chade, aquest contracte va permetre a Rosell cobrar comissions il·legals pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera, i tota l'operació hauria servit per «rentar» diners negres. «Es va utilitzar la selecció brasilera com un instrument de rentatge de diner negre, amb els partits amistosos que servien per justificar pagaments, que eren transferències de diners», assegura el periodista.

Per 24 partits de futbol, l'empresa de Rosell va rebre, segons ell, vuit milions d'euros per serveis que ningú no ha pogut identificar fins ara. A més, es van subcontractar empreses que, en realitat, com el mateix Chade ha pogut comprovar, eren apartats de correus i prou, que només servien per «justificar els pagaments», sense cap treballador real. 

Jamil Chade va destapar les trames corruptes a les cúpules del futbol mundial | Cedida

 

El periodista assegura, també, que la relació entre Rosell i Teixeira ve dels anys 90, quan Rosell era el representant de la marca de roba esportiva Nike al Brasil. Nike va signar llavors el contracte més gran de la història del futbol fins aquell moment amb la selecció brasilera, i qui va gestionar el contracte va ser el mateix Rosell. Seguint la pista de les informacions revelades per Chade, l'FBI va obrir una investigació contra els dirigents de la FIFA i la UEFA, que va deixar al descobert les trames corruptes amagades a les cúpules altes del futbol mundial. Teixeira està imputat per aquest cas als Estats Units, però és al Brasil en llibertat, perquè aquest país no té acord d'extradició amb els EUA, i continua sent una persona amb molta influència al futbol brasiler, ja que l'actual president de la Federació és molt pròxim a ell. 


Comentaris

envia el comentari