Catalunya Diari

El pessimisme de Wolfgang Münchau

El pessimisme de Wolfgang Münchau| Josep Maria Castells

 Malgrat que el Govern espanyol reitera diàriament que el que ha succeït a Xipre no és exportable a Espanya, hi ha veus de gran prestigi que són bastant pessimistes a l'hora d'opinar de com serà el futur financer d'Espanya.
 
El prestigiós i popular Financial Times assenyalava en la seva edició del dilluns en la columna del conegut WolfgangMünchau, que és i serà "irracional per a qualsevol estalviador espanyol mantenir els seus diners, per petita que sigui la quantitat, en bancs espanyols. A més a més, deia que el sistema bancari espanyol està en fallida, i que, malgrat les recents re-capitalitzacions, malgrat que la bombolla immobiliària, ja no sigui el problema va advertir que, la crisi que afecta el país, adverteix que durarà el que queda de dècada, en la columna d'opinió.
 
Segons Münchau, ni els dipòsits bancaris assegurats estan protegits. "Mirin el que passa a Xipre, on els controls de capital afecten de la mateixa manera petits o grans dipòsits. Això també passarà a Espanya", argumenta. "No hi ha manera que l'Estat espanyol pugui garantir el sistema sense declarar-se ell mateix en fallida", destaca. 
 
Que l'economia estigui en fallida no ho nego, però crec que el pessimisme que es contagia als mitjans de comunicació com ara el Financial Times són una forma per empitjorar el país, i enriquir els que ja són rics i de sobres. Sí que s'hauria de ser realista en aquest sentit, però aquest expert, tot i ser molt conegut crec que hauria fet molt millor que enlloc de fer de "vident" ens hagués intentat d'explicar-nos maneres i sistemes per sortir de la crisis, una resposta que encara no sabem dels polítics, ni dels catedràtics i economistes. 
 
Crec que és bo que el govern no sigui pessimista, i intenti arreglar el país, un repte no gaire fàcil després d'una crisis econòmica de gran magnitud com la que tenim. Però jo sóc optimista i crec que a partir de l'últim semestre es començarà a veure creixement i el 2014 serà clau per tornar a funcionar com a país, si més no, creant més lloc de treball, noves empreses, innovació i recerca, etc.
 
Josep Maria Castells, activista balaguerí


Comentaris

envia el comentari