Catalunya Diari

El Ple de la Paeria aprova les Ordenances Fiscals 2014

El Ple de la Paeria aprova les Ordenances Fiscals 2014| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

preveuen la congelació o rebaixa de tots els impostos i taxes municipals

En el cas de l’IBI, la congelació s’aconsegueix rebaixant un 5,11% el tipus IBI, passant de l’actual 0,646 al 0,613%, que compensarà l’augment que s’hauria produït per la revisió del valor cadastral. Amb aquest nou tipus es mantindrà invariable la recaptació que l’Ajuntament assolirà a partir de l’aplicació d’aquest impost, el més representatiu del finançament municipal. Cal destacar, com a novetat, la bonificació del 50% de la quota íntegra pels habitatges que es lloguin a través del Programa de Mediació per al Lloguer Social que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Lleida.

En el cas de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, hi haurà un augment de la bonificació del 50% al 90% en el cas d’herències d’immobles que siguin domicili habitual. També hi haurà un augment de la bonificació del 80% en la quota de l’impost si l’habitatge heretat es cedeix al Programa de Mediació per al Lloguer Social que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Lleida.

Pel que fa als serveis educatius, s’han ampliat els límits econòmics i familiars per accedir a bonificacions, i també hi hauran bonificacions per a famílies nombroses. Finalment, les taxes relacionades amb benestar i cohesió social inclouen la teleassistència gratuïta a partir dels 75 anys. Àngel Ros ha remarcat, en aquest sentit, que l’Ajuntament de Lleida és pioner en oferir la teleassistència com un servei universal. A més a més, algunes de les taxes municipals s’han reduït sensiblement, com és el cas de la taxa de comerç i mercats, amb una reducció del 10% de les tarifes, o la taxa del viver d’emprenedors de F.P, amb una rebaixa del 50%.

CiU rebutja les ordenances fiscals del 2014
El grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Lleida ha votat en contra de l’expedient de les Ordenances Fiscals del 2014 per la falta de sensibilitat de l’equip de govern i la renúncia a demanar una revisió dels valors cadastrals dels immobles de la ciutat, que podria rebaixar el rebut de l’IBI i d’altres impostos autonòmics i estatals. En aquest sentit, la portaveu de CiU, Bea Obis, ha lamentat que l’equip de govern es negui a "reduir la pressió fiscal sobre els lleidatans, després d'anys de pujades d'impostos en plena crisi" i ha recordat que "des del 2006 l’IPC ha augmentat en un 20%, el preu mig de l’habitatge a Catalunya ha baixat més d’un 25% i l’ IBI a la nostra ciutat ha augmentat un 50%".

El grup de CiU ha presentat finalment 13 esmenes que posaven èmfasi en alleugerir l’impacte de la pressió fiscal tenint en compte la situació econòmica actual, i en afavorir la creació i manteniment de l’ocupació, en la línia marcada per la Proposta de Resolució de CiU aprovada per unanimitat al Ple de l’Estat de la Ciutat i que ha de culminar amb una cimera municipal sobre l’atur.

D’altra banda, el Ple ha aprovat una moció de CiU de suport a la plataforma 'Prou morts a la N-240' en la què es reclama una solució definitiva i consensuada per a la seguretat viària d’aquesta carretera i que mentre no se solucioni, el Ministeri de Foment decreti la gratuïtat de l’AP-2 des de Montblanc fins a Lleida. La moció ha comptat amb el vot favorable del PSC i l’abstenció del PP.

Per últim, CiU ha retirat la moció per a l’elaboració d’un Pla de dinamització del conjunt monumental de la Seu Vella, de cara a reforçar la futura candidatura del monument al reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni Mundial.


Comentaris

envia el comentari