Catalunya Diari

El Ple de la Paeria aprova reprendre les obres del Museu del Clima

El Ple de la Paeria aprova reprendre les obres del Museu del Clima| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha aprovat reprendre les obres del Museu del Clima en el Ple del mes de novembre. La Paeria acabarà les obres dels espais exteriors que rodegen la zona edificada associada al projecte inicial del Museu, així com les infraestructures i les construccions necessàries per a la posada en servei de l’edificació, i procedirà a l’inici de les corresponents licitacions.

Les obres, que han estat tres anys i mig aturades, les durà a terme només la Paeria. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha justificat l’aprovació dels dos expedients referents al Museu com a prioritat per dignificar i fer un edifici de prestigi al barri de la Mariola perquè "comenci a presumir que té el Museu". Ros ha remarcat que el més important de les obres en els accessos i els espais de l’entorn és el barri, perquè, al marge d’acollir el llegat del científic lleidatà Joan Oró, és un projecte de barri com així ja el va presentar el Pla de Desenvolupament Comunitari. En aquest pla s’estableix que els veïns i el teixit associatiu del barri col·laboraran en la construcció del futur Museu. L’aprovació de les obres han comptat amb el suport dels grups municipals Partit dels Socialistes de Catalunya i Partit Popular, amb l’abstenció de Convergència i Unió.

De la mateixa manera, en el ple d’aquest divendres ha tirat endavant la modificació puntual del Pla General d’ordenació urbana per a la delimitació del nou sector urbanitzable SR 43, Parc territorial Alcalde Pons – Les Basses de Lleida. La proposta, aprovada amb els vots a favor de PSC i CiU i l’abstenció del PP, ha de permetre generar inversions per fer-hi un parc lúdic. L’alcalde ha insistit que la titularitat continuarà sent pública i que la majoria de l’espai serà d’accés lliure i perquè s’hi puguin seguir desenvolupant activitats vinculades al lleure, la salut, l’esport i familiars.

En la línia de la millora de la transparència a la Paeria, s’ha aprovat un acord relatiu a la publicació de les declaracions de béns patrimonials i d’activitats dels membres de la corporació. El paer en cap ha explicat que es tracta d’un acord que dóna continuïtat a l’aprovat en el ple anterior en el qual es donava suport al Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública, elaborat per la UAB. En uns quinzes dies estaran a punt els mecanismes i les plantilles per introduir les dades al web complint així amb l’acord.

Entre altres expedients, les propostes d’aprovació del Consell Municipal de Salut de la ciutat de Lleida – Pla de Salut de la ciutat de Lleida 2012-2015 i de la creació del Centre de Dia per a persones grans del Centre Històric de Lleida, han rebut el suport dels tres grups amb representació a la Paeria.


Postius: "Ros rebutja obrir els pressupostos"


El regidor de CiU i alcaldable de Lleida, Toni Postius, ha defensat aquest matí una moció per tornar la presa de decisió als ciutadans. Es tracta d’obrir els pressupostos municipals a la ciutadania perquè siguin els veïns i veïnes els que prioritzin les inversions necessàries en cada barri. No obstant, l'equip de govern, encapçalat per l’alcalde Ros, ha rebutjat la proposta al·legant que era una actuació “del segle passat”. Postius ha afirmat que “l’Ajuntament de Lleida ha de treballar per ser una administració oberta i transparent i apropar la política municipal a les persones”, tot recordant també la negativa per part de Ros sobre la transparència.
“La societat té una percepció llunyana i aïllada dels afers diaris de la cosa pública, de l’administració i, sobretot, de la seva gestió. Les persones que representem a aquesta societat en administracions tenim la responsabilitat de resoldre aquest problema i, una proposta per fer-ho és a través de mecanismes d’apropament i de participació directa” ha afirmat Postius.
El regidor ha explicat que un exemple de l’èxit d’aquesta proposta el tenim a Girona, on es destina una partida pressupostària a cada barri i, mitjançant assemblees veïnals, es debat quines propostes es duran a terme i quina quantitat de diners, dels assignats a la partida del barri, s’hi destinen. “La mesura suposaria que cada any, de la partida d’inversió municipal, es distribuirà una part per barris i els propis veïns faran propostes que avaluaran els tècnics municipals. Les propostes que siguin viables seran sotmeses a consideració dels veïns” ha afegit Postius. És una mesura que permet tornar la presa de decisió als ciutadans: “que puguin decidir el destí dels diners de l’Ajuntament apropa la ciutadania a la gestió política i administrativa de la seva ciutat”.Comentaris

envia el comentari