Catalunya Diari

El PP reclama «coordinació màxima» per gestionar l’arribada massiva de menors estrangers sense acompanyants

La exigència de Xandri arriba desprès que el director de la DGAIA Ricard Calvo dimitís a principis d’agost «ultrapassat per les circumstàncies»

Llars infantils Torre Vicens | LleidaDiari.cat

La Presidenta del PP de Lleida i portaveu popular a la Comissió d'Infància del Parlament de Catalunya Marisa Xandri ha demanat la compareixença «urgent» de la consellera d'Afers Socials i Famílies Dolors Bassa després que el passat 9 d'agost dimitís Ricard Calvo, màxim responsable de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) en veure's «ultrapassat» per les circumstàncies. El mateix Calvo, al moment de fer efectiva la seva renúncia al càrrec de Director General i a la seva acta de regidor a l'Ajuntament de Girona, va reconèixer que no ha estat capaç d'assumir les responsabilitats derivades dels seus dos càrrecs tot afirmant que ara mateix «Catalunya ha estat desbordada» per als prop d'un centenar de menors estrangers no acompanyats que arriben a casa nostra cada mes i als quals cal atendre.

  

Per tot plegat, i un cop Calvo ha abandonat ja unes responsabilitats, el grup parlamentari del PP ha registrat una petició de compareixença per tal de conèixer què n'opina la consellera Dolors Bassa de la gestió realitzada per Calvo i perquè n'informi del que succeeix als centres de menors que actualment funcionen a Catalunya: «volem saber de quina manera s'està donant sortida a una situació del tot insostenible i provocada per l'arribada massiva de nens i adolescents. És necessari acabar amb l'opacitat i la nul·la transparència que envolta a aquesta qüestió», manifesta Xandri.

Juntament amb la petició de compareixença de Bassa, Xandri ha demanat també que el Secretari de Migracions i Ciutadania Oriol Amorós comparegui també: «És necessari. De fet, va ser la mateixa Dolors Bassa qui el 19 de juliol va traslladar part de la responsabilitat a la Secretaria de Migracions en recordar que la majoria dels menors que arriben a casa nostra procedeixen del Marroc. Cal que la DGAIA i la Secretaria de Migracions estableixin una coordinació màxima per tal de garantir l'atenció als nens que arriben tots sols. És imprescindible disposar dels recursos humans i materials necessaris. A més, alguns dels menors que arriben presenten problemàtiques les quals desemboquen en actes violents i, per això, cal que es protegeixi com cal als professionals dels centres», assenyala Xandri.

 

Només durant el 2016 van arribar a Catalunya 684 menors sense acompanyant. La xifra representa un increment del 99,2% en relació a les dades de 2015. Els perfils dels menors són, a més, diferents dels habituals fins a 2014. Ara, i segons dades de la Conselleria, el 77% té entre 16 i 17 anys. A Lleida, el passat mes d'abril, Bassa va anunciar que les places per acollir aquests menors augmentarien en un 42% abans de final d'any.


Comentaris

envia el comentari