Catalunya Diari

El servei NeuroLleida, d'Aspid, estarà a ple rendiment a la tardor i permetrà augmentar els programes i els usuaris

El nou Centre de Neurorehabilitació i Autonomia Funcional va atendre l'any passat 1.115 persones

Imatge d'un usuari de NeuroLleida reben el seu tractament | LleidaDiari.cat

NeuroLleida va donar servei l'any passat a unes 1.115 persones. Aquest és un servei que l'Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) va posar en marxa el 2012 i està especialitzat en la valoració, tractament i assessorament de disfuncions físiques, cognitives, emocionals o de conducta. En el decurs de la presentació d'aquest balanç, s'ha anunciat que el nou Centre de Neurorehabilitació i Autonomia Funcional de l'associació es preveu que estigui a ple rendiment aquesta tardor i així es podrà ampliar i iniciar nous programes de tractaments grupals, posar en marxa la Unitat de Memòria, desenvolupar nous programes de formació per a professionals del sector sociosanitari i incrementar el volum de persones ateses.

El servei NeuroLleida va atendre l'any 2016 un total de 103 persones amb discapacitat física derivada de patologies neurològiques (dany cerebral adquirit, malalties neurodegeneratives o neuromusculars), 29 més que l'any anterior. D'aquest total, 59 pacients van participar en algun dels programes de tractament; 35 van fer un estudi de valoració i diagnòstic, i 9 van dur a terme un estudi de valoració i posteriorment van iniciar el tractament. El grup més nombrós de persones ateses va ser el de la franja d'edat compresa entre els 50 i els 59 anys, amb un diagnòstic de dany cerebral sobrevingut, concretament traumatisme cranioencefàlic (TCE) o ictus. Cal destacar també el tractament que du a terme últimament ASPID de les patologies de neurodesenvolupament, que afecten la població infantil, com és el cas de la dislèxia, la discalcúlia, el trastorn d'atenció amb hiperactivitat, el trastorn de la comunicació i l'autisme.

Per diagnòstics, el 76% dels pacients atesos són persones amb afectacions d'origen neurològic – que corresponen en la majoria dels casos a pacients amb dany cerebral (ictus, traumatismes cranioencefàlics, tumor cerebral, deteriorament cognitiu lleu, entre d'altres) – seguits dels pacients amb afectacions psiquiàtriques (el 10%), reumatològiques i traumatològiques (ambdues amb el 7%). Els serveis més utilitzats han estat els de neuropsicologia (71 casos), fisioteràpia (41), Logopèdia (15), psicologia (8) i teràpia ocupacional (7).

 

Pel que fa a l'obertura del nou centre, la presidenta d'ASPID, Bibiana Bendicho, ha apuntat que «neix de la necessitat d'atendre els nous casos de malalts neurològics provocats per l'envelliment de la població i per desenvolupar nous programes, sobretot dins de l'àrea de prevenció, que s'adreça a la població general i tenen l'objectiu de sensibilitzar, motivar i fomentar el desenvolupament de conductes i estils de vida saludables». Per la seva part, la directora assistencial de NeuroLleida, Olga Gelonch, ha informat que «el 16% de la població espanyola presenta alguna malaltia neurològica i que aquestes són responsables del 44% de la discapacitat per malaltia crònica». També ha dit que «les malalties neurològiques són uns dels grups més costosos en l'àmbit sanitari i social i que l'augment de l'esperança de vida fa molt previsible l'increment de la freqüència d'aquestes malalties».

Finalment, Jordi Cortada, gerent de la Regió Sanitària de Lleida i de la Regió de l'Alt Pirineu i Aran, ha agraït la tasca desenvolupada per ASPID, sobretot en l'àmbit de la prevenció, i ha corroborat que «els costos de suport i tractament de les malalties neurològiques són molt elevats».


Comentaris

envia el comentari