Catalunya Diari

El virus del papil·loma humà pot afectar el 80% d'homes i dones

És un virus de transmissió sexual que pot derivar en càncer amb el pas dels anys

El virus del papil·loma humà pot derivar en càncer amb el pas dels anys | Cedida

Existeixen més de 100 varietats diferents del virus de papil·loma humà (VPH), un grup de virus de transmissió sexual que poden afectar la pell d'homes i dones. Segons informa el National Cancer Institute, encara que la majoria únicament provoca erupcions o ni tan sols mostra signes, n'hi ha d'altres d'alt risc que poden acabar amb l'aparició de càncer cervical, de penis, de boca o d'anus. Es tracta d'un germen molt contagiós, que es pot transmetre d'una persona a una altra bàsicament amb el contacte de la pell amb la zona genital o anal, sense la necessitat que hi hagi penetració.

Dels 100 tipus de VPH, uns 40 afecten la zona genital i el seu contagi és tan comú que els experts estimen que un 80% de les dones i els homes tindrà VPH en algun moment de la seva vida. Una infecció perllongada a un tipus de VPH d'alt risc pot derivar en càncer amb el pas dels anys. Els tipus 18 i 16 solen estar relacionats amb el 70% dels casos de càncer cervical, i segons un estudi realitzat als Estats Units, un de cada quatre homes té un cep potencialment cancerigen. En el cas de les dones, les últimes estadístiques mostren que les infectades amb un VPH d'alt risc tenen moltes possibilitats de patir càncer en els pròxims 20 anys.

El fet de no mostrar signes o símptomes en dificulta la prevenció i els infectats poden arribar a transmetre-ho sense saber que ells mateixos ho tenen. En el cas de les dones, el virus es pot detectar prenent una mostra de les cèl·lules de la cèrvix mitjançant una citologia vaginal. En el cas dels homes no existeix actualment cap prova fiable per detectar el VPH, de manera que sovint és molt difícil diagnosticar-lo si els ceps no produeixen cap símptoma. Actualment, no existeix cap tractament que pugui acabar amb el virus, però sí que hi ha alguns tractaments que poden reduir els seus efectes.


Comentaris

envia el comentari